Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Porady komputerowe i inne

Wszelkie sprawy związane ze sprzętem komputerowym. Masz jakiś problem? Możliwe, że właśnie tu znajdziesz pomoc.

Postautor: Qjawa » ndz lis 05, 2006 7:38 pm

A próbowałeś użyć do tego poprostu Worda? Ma bardzo przyjemną funkcję, która nazywa się Edytor równań. Starnadowo po instalacji nie jest widoczna w programie. Aby jej używać trzeba wykonać następujące kroki.

1. Uruchamiasz Worda :P
2. Z menu Narzędzia wybierasz 'Dostosuj'
3. Pokazuję się okienko na którym klikasz na górze 'Polecenia'
4. Z "kategorii"(po lewej) wybierasz 'Wstaw' i odszukujesz po prawej w dziale 'Polecenia' Edytor równań (pod koniec)
5. Łapiesz lewym przyciskiem myszy i przenosisz na pasek u góry
6. Gdy już masz to na pasku i jak klikaniesz to wyskoczy informacja, że ta funkacjia nie jest zainstalowana i czy chcesz ją zainstalować. Wkładasz płytkę z Officem do napędu i klikasz na TAK. Zostaną doinstalowane składniki Edytora równań i będziesz mógł się cieszyć ułamkami, pierwiastkami, procentami itd. itp.

Obrazek

Jeżeli o to Ci chodziło i się przyda to super. A tak pozatym jest mało(bardzo mało) takich programów do zapisywania wyrażeń matematycznych. Kiedyś też był mi potrzeby i szukalem, szukalem... i znalazłem ale wersja DEMO i miał ograniczone funkcje. Niestety nie pamiętam jak się zwał.
Obrazek
Awatar użytkownika
Qjawa
plutonowy
plutonowy

Postautor: Ptasiek » ndz lis 05, 2006 9:52 pm

Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 9:03 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Qjawa » pn lis 06, 2006 5:26 pm

Pewnie, że to też jest.

Klikasz na "Wstaw" następnie wybierasz "Symbol" i piszesz co chcesz.

PS. tych zakamarków w Wordzie, Excelu, całym pakiecie Offica jesta baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo i samemu napewnonie znajdziesz wszystkich. Polecam dobre książki na ten temat lub poprostu zasoby Internetu
Obrazek
Awatar użytkownika
Qjawa
plutonowy
plutonowy

Postautor: Ptasiek » sob lis 11, 2006 9:31 pm

Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 9:03 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: VooVoo » sob lis 11, 2006 10:54 pm

Wywal i ściągaj nowego :)
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: Krespin » ndz lis 12, 2006 9:52 am

Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Ptasiek » ndz lis 12, 2006 6:17 pm

Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 9:04 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Qjawa » ndz lis 12, 2006 8:11 pm

A dokładnie co się dzieje z tym Acrobatem?? Nie uruchamia się czy co??

Zobacz tego: http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=856&t=33
Obrazek
Awatar użytkownika
Qjawa
plutonowy
plutonowy

Postautor: Ptasiek » ndz lis 12, 2006 8:39 pm

Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 9:04 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Qjawa » pn lis 13, 2006 2:25 pm

Ptasiek pisze:Wystarczy taki prosty instruktaż - jak Twój Qjawa.

Hehe, sie wie sie pisze. Po to jest forum, aby sobie pomagać. Jak będziesz miał lub ktoś inny jeszcze jakis problem to piszcze śmiało. Jak będę umiał to pomoge. Może pomożecie mi w innej dziedzinie trudnego życia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Qjawa
plutonowy
plutonowy

Postautor: Ptasiek » sob lis 18, 2006 8:21 pm

Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » ndz lis 19, 2006 1:11 pm

Z instruktażu w sprawie zgrania bajek na DVD, na zewnętrzny odtwarzacz DVD, ja też chętnie skorzystam ;)
Tylko, że ja poproszę o możliwie jak najbardziej łopatologiczną instrukcję.... nie jestem najlepsza w te klocki :oops: a filmiki chętnie bym dla zaprzyjaźnionych dzieci zrzuciła na DVD :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Qjawa » ndz lis 19, 2006 1:42 pm

No z tym przerabianniem filmików na DVD to jest troche skomplikowana sprawa ale do zrobienia. Ważną rzeczą jest to jaki macie komputer. Jak jakieś "padło" w stylu Celeron 466Mhz i 128MB RAM to raczej szkoda czasu na taką zabawę.

Tak, ten "system kodowania" nzywa się MPG2. Może lepiej przerabiać na system MPG czyli tzw VCD. Jest trochę mniej problemów ale tez potrzebny jest dobry sprzęt do tego. W sumie do przeróbki takiego filmu potrzebujecie kilku programów. Dodatkowy program potrzebny jest jeszcze do filmu z napisami, żeby były widoczne na filmie(mowa o przerabianiu na VCD).

Zamin rozpisze się jak to wszystko zrobić, może zadam najpierw pytanie: czy Wasze odtwarzacze DVD nie obsługują czasem DivX'a?? Najlepiej zaopatrzyć się w takie coś i jest gitara. Każdy film z komputera(tzw. DivX czyli poprostu avi) będzie bez problemu odtwarzany.
Ostatnio zmieniony ndz lis 19, 2006 7:49 pm przez Qjawa, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
Awatar użytkownika
Qjawa
plutonowy
plutonowy

Postautor: Ptasiek » ndz lis 19, 2006 6:36 pm

Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 9:05 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Qjawa » ndz lis 19, 2006 7:47 pm

Oczywiście nie ma sprawy.

Płyta najlepiej jakaś dobra i w standardzie +(plus), chociaż to nie jest zawsze tak samo ponieważ, niektóre firmy odtwarzaczy kierują się w strone plusów a niektóre w strone minusów. Możesz podać nazwe i model Twojego odtwarzacza może coś znajde na ten temat w necie.

Program do nagrywania-jest ich baaaardzo wiele. Najbradziej rozpowszechniony i znany jest oczywiście Nero i tego radziłbym Ci używać. CloneCD służy do robienia obrazów płyt oraz do ich nagrywania(oczywiście tylko na płytkach CD). Istnieje także CloneDVD, który zajmuje się zgrywaniem i wypalaniem filmów w formacie MPG4(poprostu DVD)
Bardzo nowe Nero, które posiadasz u siebie to pewnie któreś z rodziny wersji 7.xx.xx czy może jakieś inne??

Po skońconej operacji klikasz na OK, Done czy co tam jest w wersji 7 i wkładasz płytke do stacjonarnego odtwarzacza DVD i cieszysz się bajką.

Jeżeli posiadasz inny format (rozszerzenie) bajki to sprawa jest bardzioej skomplikowana i trzeba przerabiać. Ale może o tym w następnym odcinku, przy okazji omawiania przeróbki na DVD. Sprawdź czy działa i daj znać.

Prędkość raczej czym mniejsza tym lepiej. Wiadomo, że czym wolniej się nagrywa tym dokładniej.

Teraz do rzeczy.

Aby sprawdzić w jakim formacie masz bajkę(film) najlepiej zrobić tak:

1. Otwierasz folder z bajkami;
2. W górnym pasku klikasz na Narzędzia->Opcje Folderów'
3. Otwiera Ci się okno, na którym u góry wybierasz zakładkę Widok;
4. Szukasz na tej liście co tam się znajduje opcję "Ukryj rozszerzenia znanych plików" i odznaczasz ją. Zastosuj i OK.

Wtedy w nazwie bajki na samym końcu po kropce będziesz widział rozszerzenie jakie posiada dana bajka. Jeżeli jest to .avi to jest OK, jeżeli nie to zajmiemy się tym później.

Otwierasz Nero i musi być zaznaczona DVD. Jak masz wersję 7 to wygląda to inaczej niż na załączonym screenie. Ja mam u siebie wersję 6.xxx.xxx

Obrazek

Także wybierasz opcję DVD i Dane a nastepnie Utwórz dysk z danymi. okaże się Twoim oczom następne okienko i tam przeciągasz pliki z bajami z prawej strony a lewą i przechodzisz do wypalania. Ustalach prędkość, etykietę płyty i Start. PAMIĘTAJ, że nieby te płytki DVD mają pojemność 4,7 GB ale nigdy tyle nie wypalisz. Najwięcej możesz zmieścić około 4,5GB.
Obrazek
Awatar użytkownika
Qjawa
plutonowy
plutonowy

Postautor: miras » wt lis 21, 2006 11:44 am

Jezeli mogę dodać parę słów od siebie, to ostatnio ściągnołem dobry program do odtwarzania filmów DVD, CD MUZYKI MP3.Niektórch filmów
nie było można odtworzyc na zwykłych odtwarzaczach a ten otwiera wszystko.
Jest to RealPlayer polecam !
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Ptasiek » wt lis 21, 2006 7:30 pm

Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 9:06 pm przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: rossa » pt lis 24, 2006 7:48 pm

Ostatnio natnełam sie na program który mnie tak nabrał, że szkoda gadać. głupia umówiłam się z programem na rantkę...hihihi
chcecie sprawdzić tutaj klikać i czytać
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

Postautor: kokeszko7 » pt lis 24, 2006 7:53 pm

Skoro tak piszesz to szkoda 9 zł.(hahahahaha :D :D :D )
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: rossa » pt lis 24, 2006 8:24 pm

nic nie szkoda bo nie placilam nic. weszlam na jakąś strone i tam mnie zagadywał ten stwór nie wierzysz to sobie sprawdź za darmo bo za 9 zł to wole jabola opracować
Awatar użytkownika
rossa
chorąży
chorąży

PoprzedniaNastępna

Wróć do Komputery