Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Burmistrz - Kto teraz ?

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Kto burmistrzem - oficjalna lista kandydatów

Czas głosowania minął pt lis 10, 2006 7:36 pm

Henryk Krzyżanowicz - SLD
23
43%
Bogdan Sadowski - Samoobrona
10
19%
Marian Lewandowski - PSL
21
39%

Liczba głosów : 54

Burmistrz - Kto teraz ?

Postautor: Krespin » sob mar 11, 2006 9:58 pm

Proponuje nowy temat w związku ze zbliżającymi się wyborami samorządowymi.
który, a dlaczego w przed dzień ciszy wyborczej ?

BARDZO ZAPRASZAM DO ODDANIA GłOSU :wink:
Ostatnio zmieniony śr paź 18, 2006 8:29 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 2 razy
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Ptasiek » ndz mar 12, 2006 2:27 pm

P.T. Krespin.
Pozwolę sobie na jedną sugestię. Sprawa wyborów jest bardzo ważna, ale nie sądzę, by ktoś odważył się tu wpisać.
Dlatego moja propozycja. Może lepiej ten temat w drodze wyjątku przenieść do ogłoszeń. Tam nie potrzeba być zarejestrowanym, a to pozwoli uczestnikom tego forum na swobodniejsze wypowiedzi.
Co na to Ty i pan Błażej?
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

odp dla Ptaśka

Postautor: Krespin » ndz mar 12, 2006 2:58 pm

Dlaczego nie, przyznaję, że masz rację.
Może P.Błażej sprecyzowałby całokształt treści. Toć to On jest Szefem.
Np. w formie ankiety ?
Przedstawienie nazwisk kandydatów dałoby wówczas dużo do myślenia, zarówno wyborcom jak i wybieranym
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Ptasiek » ndz mar 12, 2006 3:32 pm

Panie Błażejuuuu
Co Pan na to? Może faktycznie,albo przenieść ten temat w ogłoszenia, albo oznaczyć go jako też taki "bez logowania" - jak ogłoszenia....

Swoją drogą: masz Krespin odwagę, by to ruszyć. W opini wielu ten temat to stajnia Augiasza.
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » ndz mar 12, 2006 6:18 pm

Przyglądam się temu wątkowi ze sporym zainteresowaniem .... a z jeszcze większym czekam na reakcję Admina :)
Co do odwagi wypowiadania się jako zarejestrowany.... myślę, że to nie jedyny dylemat potencjalnych adwersarzy....
Kolejny, równie chyba ważny dla wielu czytających tę stronkę, jest taki, że gros osób nie jest już na tyle na bieżąco w temacie potencjalnych kandydatów, by zdecydować się na wpisanie tu czegokolwiek.
Ja chętnie zerkam i czytam newsy z tych okolic, ale już dość dawno wyemigrowałam z tych okolic. Nie wiem zatem, kto teraz czym się zajmuje, jacy są obecnie pretendenci do poszczególnych stanowisk i jakie mogliby mieć notowania. Wymienianie nazwisk na zasadzie pobożnych życzeń z przed lat nie jest chyba celowe. Popieram zatem pomysł, by zrobić jakąś mini ankietę, wymienić (podpowiedzieć) kto mógłby się liczyć w wyborczej rozgrywce i poczekać na odzew :)
A co do odwagi.... najpierw chciałam napisać, że chyba to nie jest aż taki problem, żyjemy wszak w wolnym kraju, demokracja itp., ale.... po zastanowieniu się uznałam, że może jednak co do tej wolności to zaczynamy się jednak cofać i ma teraz znaczenie do kogo i co się mówi ;) lub co gdzie pisze :wink:
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: blazej » ndz mar 12, 2006 7:29 pm

Uważam, że pomysł Ptaśka jest jak najbardziej trafiony i temat już przeniosłem. Wybory samorządowe będą jednym z najważniejszych wydarzeń w tym roku i taki temat musiał się prędzej czy później pojawić. Przeniesienie może mu tylko pomóc, mam tylko nadzieję, że nie powstanie podobny bałagan, jak ostatnio w księdze gości...Ankieta pojawi się , o ile uda się pozyskać nazwiska kandydujących, ale z tym mam nadzieję nie będzie problemu. Ankieta na forum jest lepiej zabezpieczona niż sonda, więc wyniki jej byłyby miarodajne.

P.S Piszcie proszę Błażej (bez Pan) :wink:
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Wieśniak » ndz mar 12, 2006 9:05 pm

Nareszcie coś anonimowego. Znacie mój cięty jęzor. Prawda, prawda , państwo moi mili, nas wyzwoli.
Poprzednik p. Ś. uważany był przez wielu za dobrego burmistrza, ale ciepłą kluchę, która dała sobą sterować przez radę.
Obecny, to arogant czystej maści. Mający za niewiele mieszkańców i samą radę.

Jeśli ktoś z nich wystartuje w tym roku to ja obydwu skreślam.
Wieśniak

Postautor: Ptasiek » ndz mar 12, 2006 9:16 pm

P.T. Wieśniaku. Nie czas chyba skreślać kogokolwiek. niemniej to prawda - jak pisałem - że izbicke wybory powinny stanowić swoiste czyszczenie stajni Augiasza.
Od tego bym zaczął. To, że w mieście i na wsiach słyszy się "ksywki" żywcem przeniesione z hitlerowskich Niemiec to chyba nie przypadek (Goebels to, Goebels tamto). O ile mi wiadomo "ksywki" te wychodzą z naszego Ratusza. Na miły Bóg ludzie opamiętajcie się: z jednej strony nie przezywajcie się tak, a z drugiej strony nie dawajcie asumptu, by tak was wyzywano, bądź przezywano.
(a swoją drogą kto to jest "Goebels?)
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Ptasiek » pn mar 13, 2006 7:31 am

P.t. Arizona.
Nikt rozsądny w warunkach gminy Izbica nie otworzy "papy" i nie powie czegokolwiek szczerze z prostej przyczyny:
Dzieciaki i młodzież mają to... poza sobą. A ludzie sami mający dzieci nie zaryzykują konfliktu z burmistrzem, który obsadza (ma wpływ na obsadzanie) 90% etetyów budżetowych w gminie i na dodatek jego żona jest dyrektorką liceum izbickiego.
Zaryzykujesz? Powiesz coś głośniej i będziesz patrzeć jak ktoś "jeździ" na Twoich dzieciach?
Widzisz Arizona - to jest prawdziwa przyczyna dla której to forum jest jakie jest. Czytałaś z pewnością wpisy Wieśniaka na stronie głównej. Dlaczego go tu nie ma? Ja mu się nie dziwię. Tak długo jak piszę o historii, czy dowcipy, jest o.k. Ale zobaczę, czy w gminie nie ruszy już dziś "śledztwo", by ustalić kto to zacz to to wypisuje.

Słyszałem kilka wpływowych opini na temat wyborów. "Ustawianie" pod nie trwa już w najlepsze. A ludzie w opini wielu nadający się na stanowisko burmistrza z pewnością nie odezwą się nawet. Bo po co odzywać się na kilka lat przed emeryturą... Taka też jest nasza Izbica...

Pani Arizona. Proszę nie poczuć się urażona nieco osobistym charakterem tego wpisu. Proszę nam pomóc, by demokracja u nas zadziałała, by ludzie przestali się bać. Może zrobić to ktoś z zewnątrz - tak jak Pani właśnie.

/Jeśli wola po temu możemy posługiwać się narzędziem prywatnych wiadomości. A właśnie - to może być skuteczne i bezpieczne. Dla nieobeznanych z tym jak to się robi :na dole tego wpisu masz 2 ikonki "profil" i "pw". Kliknij na "pw" napisz co chcesz i wyślij. Ta wiadomość dotrze tylko do mnie.
Jeśli chcesz taki list wysłać powiedzmy do Arizony - pod jej wpisem klikasz na "pw" piszesz co chcesz i wysyłasz./
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » pn mar 13, 2006 11:14 am

Rozumiem świetnie przedstawione wyżej obawy : nikt nie zaryzykuje, bo czym innym jest nadstawianie własnego karku, a czym innym naciski na dzieci. Tak jest niestety nie tylko w Izbicy....
Pisząc o odwadze i zanikającej (w dzisiejszych realiach politycznych), demokracji i swobodzie wypowiedzi, także takie aspekty miałam na myśli.
"Śledztwa", (a nawet późniejsze nękanie) o których piszesz Ptaśku, też już przerabiałam... wiem zatem dokładnie jak to jest....
Odległość geograficzna od spraw izbickich oczywiście większą otwartość wypowiedzi umożliwia i ułatwia - zgadzam się. Ale powoduje także, że jest się nie na bieżąco z tym co się dzieje lokalnie, na miejscu. Nie zna się niuansów i aktualnych zależności personalnych. Stąd właśnie moja sugestia, by forma ankiety ułatwiła typowanie.
Tak sobie też myślę Ptaśku, że być może część osób unika kontrowersyjnych tematów i wypowiedzi "politycznych" na tej stronie, dlatego by nie stała się ona jakąś politykierską platformą wyrażania frustracji i złych emocji. A polityka takich najwięcej wyzwala ;)
Popieram jednak w pełni zadawanie także niewygodnych pytań, merytoryczne krytykowanie i słuszne domaganie się konkretnych odpowiedzi od tych, którzy pretendują do publicznych stanowisk, a już w szczególności tych, którzy obecnie je piastują.
Stąd też moje pytania w newsach o jakieś porażki włodarzy miasta.

PS.
Podobnie jak Błażej, proszę bez "pani". Wystarczy Arizona :) Pozdrawiam
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » wt mar 14, 2006 9:19 pm

Wieśniak poruszył 2 znane nam nazwiska choć "nie wymówił ich głośno"

Kto będzie następny ???

W ostatnich wyborach w Izbicy doszło do wielu incydentów. Doszły mnie słuchy, że proponowano niektórym kandydatom tzw "kulę w łeb" w przypadku nie wycofania się z "gry politycznej". Dzięki Bogu nikt jej nie dostał!!!
Jeśli dojdzie do takich zagrywek w tym roku, to aż strach pomyśleć jak przebiegać będzie ta kampania?!

Wieśniak przedstawia skróty choć jest nie zalogowany tak jak my.
Odwagi!!! każdy wie, że chodziło Ci o p.Śledzińskiego i p.Sadowskiego.

Wieśniaku, jeśli nie chcesz tych dwóch podaj nazwisko swojego faworyta.
Krespin
kapitan
kapitan

re

Postautor: johnny » wt mar 14, 2006 9:21 pm

ptasiek i tak niedługo zdechnie na ptasią grypę i nie zostanie burmistrzem. Proponuję kandydaturę mojej teściowej bo to klawa babka.
johnny

Postautor: Ptasiek » wt mar 14, 2006 9:54 pm

jonny - to coś od pigmalionizmu? - by odpowiedzieć w Twoim prymitywnym tonie? Czy od promiskuityzmu?

Miałem okazję wczoraj rozmawiać na temat wyborów z osobą z "budżetówki" (czytaj zatrudnianą przez p.Sadowskiego). To co mówił "ten osób" było znamienne. Streszczę:
" Nie mamy nadzień dzisiejszy kandydata lepszego niż pan Sadowski. Choć może się zdażyć, że jutro mi podziękuje i zwolni, to nie zmienia faktu, że tak jest. Bo kto? Śledziński? A co z nim zrobiła stara rada? Pozwolił sobą manipulować, tak, że ostatnie pół roku już praktycznie nie rządził. A przed nim Sobczak (chyba nie przekręcam nazwiska), człowiek...(nie zacytuję). Dzisiaj przynajmnie porządek w gminie jest a nie jak za Śledzia, że się cały czas jakieś chłopy pałętali po urzędzie".

Gwoli obiektywizmu słyszałem - przedstawiłem najbardziej anonimowo jak potrafię. Nie zabieram zdania w tej kwestii.
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Wieśniak » wt mar 14, 2006 10:34 pm

Na stronie głównej komentowałem na bieżąco sprawę budżetu i inne. Tam pisałem, że choć nie leży mi pan Sadowski, to trudno nie zgodzić się z budżetem i planami na rok 2006. Pisałem wtedy, że nie miałem wyboru i głosowałem na "komucha". Tak było.

Czy to prawda, że p. Burmistrz w ostatnim czasie stał się politycznym kameleonem? Doszły mnie słuchy że wskutek konfliktu z p. Krzyżanowiczem nie jest już neokomunistą tylko lepperowcem. Jeśli tak to zasadniczy minus, a w roku wyborczym taka zmiana to nie za bardzo.

Kto jest moim faworytem? Powiem tak. Doputy, dopuki w gminie będzie się szwendał "pan z odciętą kitką" mieniący się końbatantem mający na sumieniu nękanie i włóczenie po sądach nastolatek za odmienne poglądy polityczne: nie będę popierał p. Sadowskiego. Gospodarka w porządku. Późno i plany maja charakter kiełbasy wyborczej, ale robi dużo. Nie ma dyskusji.

Moje prywatne poparcie uzyska, jeśli przegoni w "tri gwizdy" ludzi ze swego otoczenia mających na rękach wytatuowane nieszczęścia zwykłych, szarych Izbiczan.

Arogancję może uczynić nawet swoją cnotą, jeśli przesunie ją na inteligeńszczyznę izbicką, która z racji swych sklepikarskich natur niszczy wszystko co nie przynosi im "kasy".

Jest jeszcze nadzieja na kandydata z zewnątrz. Dlatego jednoznacznie nie powiem kto jest moim faworytem.
Wieśniak

Postautor: blazej » śr mar 15, 2006 10:06 am

Nie minęło kilka dni, a już pojawiają się pierwsze złośliwości. Znając życie im bliżej wyborów to atmosfera będzie jeszcze bardziej napięta i nieraz pojawią się nowe "kwiatki". Jeśli komuś zależy na wypowiadaniu się na ważne tematy to zarejestruje się na forum, a pomysł otwartego tematu uważam za chybiony. Przenoszę z powrotem do ogólnego.
Ostatnio zmieniony śr mar 15, 2006 1:08 pm przez blazej, łącznie zmieniany 1 raz
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ptasiek » śr mar 15, 2006 10:45 am

No cóż. Na głównej stronie zapewniał pan, że "cenzury nie będzie" - w toku dyskusji wokół budżetu bodajże.

Skoro jednak jest, to ja sam rezygnuję z zabierania głosu w tej sprawie. Myślę, że nikogo nie uraziłem, ani nie naraziłem swymi słowami. A co do "kwiatków" - to przypomnę Norwidowe : "nie ten ptak gniazdo kala co je kala, ale ten co mówić o tym nie pozwala".

A już zaczynało być ciekawie. Faktycznie była taka sprawa włóczenia po sądach dziewczyn z liceum w czasie wyborów 5 lat wstecz (do sejmu). Żeby było weselej to mam ślady, że w tych wyborach ten sam proceder uprawiał ten "vir opulens opulentas statis", (przynajmniej tak on myśli o sobie).

Szkodaż będzie gdy z powodu strachu przed ludźmi zamkniemy usta. Każdu kto śledzi dokładnie wypowiedzi Wieśniaka zauważy, że popiera p. Sadowskiego. Miałem nadzieję, że jego wypowiedzi i Krespina przełamią pesymizm jaki zasiałem z Arizoną. No cóż - pomyliłem się: nie przełamią!

Jeśli odezwę się w tym temacie to tylko, by odeprzeć personalny atak - tak jak przy sugestii, że zdechnę na ptasią grypę.

Pozdrawiam wszystkich w toku tej dyskusji i wracam do odłożonych na bok tematów.
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: blazej » śr mar 15, 2006 12:28 pm

Ptasiek pisze:No cóż. Na głównej stronie zapewniał pan, że "cenzury nie będzie" - w toku dyskusji wokół budżetu bodajże.

I jej nie ma, proszę zauważyć, że żadnego postu nie usunąłem. Nie chce by powtórzyła się sytuacja z księgi gości (kto uważnie obserwował, ten wie o czym piszę) Rejestracja utrudnia także podszywanie się pod inne osoby. Jeśli komuś zależy, na pewno się zarejestruje. Jesli nie to trudno - jego wybór.
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Arizona » śr mar 15, 2006 3:32 pm

Do tej pory uważałam, że ta stronka jest OK. Ostatnia decyzja Admina (dotycząca przeniesienia niewygodnego tematu wyborów do zwykłego forum) niezwykle mnie jednak rozczarowała.
Czyżbym źle zrozumiała? Czy ta strona ma być jednak tylko jednym wielkim "hymnem pochwalnym" na cześć "Ratusza" i włodarzy???? Czy należy na niej udawać, że megality, dowcipy, galeria zdjęć ... są jedynymi sprawami godnymi poruszenia z tej okolicy?
A cała reszta : bezrobocie, przewałki, nieczyste "zagrania" politykierów i lokalnych "polityków" różnej maści (także jak słyszę, partyjnych przechrztów) to sprawy mało istotne, o których lepiej jasno i konkretnie nie mówić ??? (nie musi to jeszcze wcale oznaczać, że można mówić wulgarnie, albo obraźliwie).
Na każdym Forum jest ktoś taki jak moderator i dość łatwo wyeliminować wulgaryzmy i łamanie regulaminu... ale żeby całkowicie zamknąć usta wszystkim "niewygodnym" rozmówcom i zmuszać ich do rejestrowania się???? Jak już wcześniej zauważył Ptasiek.... dość łatwo wówczas "podpaść" różnym decydentom.....
Niechęć do rejestrowania się rozmówców wcale nie musi mieć związku ani z mało merytorycznym charakterem ich wypowiedzi, ani z wagą i powagą stosowanej argumentacji, ani tym bardziej z brakiem odwagi "podpisania się" pod własnymi spostrzeżeniami. W takim "grajdołku" jak Izbica (nie obrażając nikogo) łatwo narazić się.... albo narazić dzieci.... milczenie nie oznacza wówczas zgody i akceptacji na to co się dzieje wokół, a jedynie zdrowy rozsądek... Ale czy ma wówczas wiele wspólnego z wolnością wypowiedzi i prawem do krytyki?
Strona, która mogłaby być platformą wyrażania zdania na temat osób publicznych (chyba więc świadomych potencjalnej krytyki), szczególnie w roku wyborczym okazuje się "politycznie poprawna".... mnie osobiście to jednak rozczarowuje... Też wobec tego rezygnuję, podobnie jak Ptasiek, z tej dyskusji...
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » śr mar 15, 2006 4:48 pm

Myślę że brak wypowiedzi - wolnej wypowiedzi to zła sprawa...
Ostatnio zmieniony śr mar 15, 2006 9:41 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Krespin » śr mar 15, 2006 4:57 pm

Myślę że każdy ma prawo anonimowo podać swoją opinię tak jak anonimowe powinny być wybory.

.....???? chyba też poczekam jak Arizona i Ptasiek...
Krespin
kapitan
kapitan

Następna

Wróć do Ogólne