Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

o naszym szanownym księdzu proboszczu

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

o naszym szanownym księdzu proboszczu

Postautor: malenka1000 » wt gru 07, 2010 5:33 pm

Jestem zbulwersowana ostatnim zachowaniem naszego proboszcza. Po niedzielnej mszy zastanawiam się czy w ogóle chodzić do naszego kościoła. Otóż chodzi mi o to i zastanawia mnie to dlaczego ksiądz na niedzielnej mszy o 12.00 zamknął drzwi przegradzające nowy kościół od starego. Siedziałam w tym starym kościele i niemiłosiernie zmarzłam zresztą nie tylko ja bo inni wierni również przytupywali przy czym w nowym kościele aż drzwi parowały, jakim prawem proboszcz tak postąpił czyżby uważał wiernych siedzących z tyłu za gorszych?? Sama decyduje gdzie mam siedzieć i takie zachowanie bardzo mnie oburzyło. A może ksiądz chciał pokazać przy swoich gościach (których zaprosił na mszę) jak to mamy ciepło w kościółku (chyba po raz pierwszy) Poza tym jak można zmuszać dzieci do przychodzenia na msze w taką pogodę przecież tego zimna nie wytrzymuje normalny człowiek a co dopiero dziecko. Wyraziłam swoje zdanie musiałam to z siebie wyrzucić kto chce niech dopisuje co o tym sądzi. Pozdrawiam serdecznie!!
Awatar użytkownika
malenka1000
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Re: o naszym szanownym księdzu proboszczu

Postautor: borys » wt gru 07, 2010 6:14 pm

w niedziele ja byłem na dziewiątej w dużym kościele było znośnie ,ale w piątek na pierwszym piątku miesiąca to dopiero byl ziąb.Zaznaczam ,że w piątek przeważały małe dzieci z rodzicami, które chodzą do spowiedzi.
borys
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: amely » wt gru 07, 2010 7:39 pm

Wątpie, żeby to była decyzja proboszcza, on do takich "przyziemnych" rzeczy sie raczej nie wtrąca. Uważam, że i tak bardziej zależy mu na parafianach niż jego poprzednikowi Stanleyowi, który się chował przed ludźmi jak był jakis problem. Pomijając to, że ma wysoką kulturę, której brakuje wielu księżom...
amely
szeregowy
szeregowy

Postautor: plk.Kwiatkowski » wt gru 07, 2010 8:46 pm

Bylem na 7 rano w niedziele i było normalnie ciepło.....proponuje założyć ciepłe majtochy na dupsko a nie sznureczki w rowku i będzie ciepło....... :D :D :D
plk.Kwiatkowski
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: malenka1000 » śr gru 08, 2010 12:50 pm

Tu już nie chodzi o nas dorosłych tylko o dzieci wątpię żeby one chodziły w "sznureczkach" każdy ma swoje zdanie na temat księdza mnie osobiście nie podoba się zachowanie naszego zwłaszcza podczas mszy.
Awatar użytkownika
malenka1000
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: borys » pt gru 10, 2010 8:03 pm

My dorośli też nie jesteśmy traktowani poważnie.Ostatnia kolęda tego dowiodla, w naszych domach odwiedzali nas ksieża z obcych parafii,dawaliśmy ofiary.Niech ktoś mi powie gdzie one są na co zostały przeznaczone.Kto się z nich rozliczył ?Dziś zbieramy na remont kościółka na Pustyni .Ile juz zebrano ?Ile jeszcze potrzeba?Ile można pozykać?Czy może mi ktoś odpowiedzieć.
borys
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Obiektywny16 » sob gru 11, 2010 7:57 am

borys, jeżeli chciałbyś odnaleźć odpowiedź na swoje pytania ksiądz proboszcz zapewne udzieli ci ich, gdy :
-zadzwonisz pod numer (054) 28-65-048
- odwiedzisz księdza proboszcza osobiście w jego kancelarii przy ulicy Toruńskiej.

Ps. Wszelkie informacje zostały pozyskane z książki telefonicznej TP.S.A.
Pozdrawiam :)
Obiektywny16
szeregowy
szeregowy

Postautor: mojaulica » sob gru 11, 2010 12:27 pm

Kasa to najbardziej strzeżona tajemnica Kościoła kat., jeśli ktoś liczy że pozna chociaż część prawdy jest w błędzie.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: budner70 » ndz gru 12, 2010 5:12 pm

Mam i ja swoje zastrzeżenia do Wielebnego Natomiast boję się, że ten temat przerodzi się niedługo w nowy: "Ile kasy ma ksiądz?" Dlatego wracam do sedna: W ubiegłą niedziele bylem w Brdowie. W ogłoszeniach słychać było, ze parafia tamtejsza zebrała na ogrzewanie kościoła 10.200 zł (słownie: dziesięć tysięcy dwieście złotych). Za to proboszcz kupił ekogroszek i w kościołku maja ciepło. U nas o takich zbiorkach strach mówić, bo dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
budner70
szeregowy
szeregowy

Postautor: nayacz » pn gru 13, 2010 7:45 pm

:evil: !!! MOCHER !!! :evil:
nayacz
Awatar użytkownika
nayacz
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Leonidas » wt gru 14, 2010 10:14 am

W naszym kościele nie ma pieca, niestety. Poprzedni proboszcz pozwolił sie omotać szarlatanom i zafundował parafii niebywale drogie ogrzewanie kościoła zamiast podłączyć kościół, plebanie i wikariatkę do jednej instalacji tak mamy wersal na wsi.

Ja uważam ze w kościele jest dość ciepło zważywszy na wielkie przestrzenie jest naprawdę przyjemnie.

Polecam przejechać sie do katedry albo innego równie wielkiego kościoła w okolicy i dopiero oceniać i porównywać ciepłotę. a jak komuś zimno majty z klapą, kalesrajdy i golf z kapturem.
A w brdowie jest ciepło bo ogrzewany jest cały kompleks i kościołek jest znacznie mniejszy i niższy
Awatar użytkownika
Leonidas
szeregowy
szeregowy

Postautor: malenka1000 » wt gru 14, 2010 11:14 am

może i jest ciepło ale w nowym kościele. A dlaczego ksiądz znowu na poprzedniej mszy w niedziele zamykał szklane drzwi?? otóż dlatego że mu po nóżkach zalatywało zimno i w ten sposób jemu było ciepło a innym w starym kościele NIE. A do kościoła idąc nie zamierzam ubierać się w całą szafę ubrań żeby było mi ciepło. nie po to mamy dwie części kościoła żeby przesiadywać tylko w jednej i gnieść się jak śledzie.
Awatar użytkownika
malenka1000
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: nayacz » wt gru 14, 2010 2:46 pm

W pełni popieram wypowiedź '' Leonidas'a '' - taka prawda nic nie zmienisz ;p

...a propo śledzi ;) To jeden jest burmistrzem xD 8)
nayacz
Awatar użytkownika
nayacz
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: Maja30 » śr gru 15, 2010 11:07 am

Jest zimno i to bardzo
Maja30
szeregowy
szeregowy

Postautor: Vivaldi » ndz sty 23, 2011 2:54 pm

Jeśli chodzi o ciepło to można tłumaczyć dwojako. Winni jesteśmy my, mieszkańcy. Wiele osób wchodzi do kościoła w ten ziąb i nie zamyka drzwi. Czy tak postępują w swoim domu ??
Może w dobitny sposób ksiądz chce pokazać jak należy robić ??
Jednak przyznam, że księża w Izbicy sa niegrzeczni (tak, niegrzeczni). Otóż pewnej niedzieli ksiądz Grzegorz oficjalnie wygonił dorosłych z kościoła. Bo jak można to wytłumaczyć, kiedy mówi,że na 9 godzinę mają nie przychodzić dorośli, ponieważ robią o tej porze mszę dla dzieci, a nie dla dorosłych. A dorośli niech chodzą na 11 45 godzinę. Każdy ma prawo wybrać porę, mógłby inaczej to powiedzieć, a nie tak dobitnie. Księża powinni zachęcać wszelkimi sposobami, aby wierni przychodzi, czy nawet nie odchodzili Ci co przychodzą. Z każdy m krokiem parafia w Izbicy wszelkimi metodami nas zniechęca do Kościoła.
A sprawa pieniędzy to inna bajka.
Za poprzedniego proboszcza na koniec roku podczas ogłoszeń parafialnych było wszytko wyłożone. Ile parafia zarobiła, ile chrztów, czy innych wydarzeń, ile wydała, jakie wydatki itp. A tutaj jest teraz wielka tajemnica. Mozna by było to napisać w "Mateuszu" nie mówię o szczegółowym "Picie" tylko tyle, aby parafianie wiedzieli na jakim wózku jadą i ile jeszcze potrzeba pomóc itp. I jestem skłonny napisać, że ta jawność spowoduje większa hojność u wielu parafian i wielu co dotychczas nie dawało, choc trochę wspomoże parafię.
Oto moje zdanie jakie wyraziłem.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: mojaulica » ndz sty 23, 2011 7:32 pm

Ksiądz też człowiek, może być dobry, grzeczny, życzliwy a czasem trafia się niegrzeczny ,jak to w życiu. Nadzieja że z wiekiem zmądrzeje i zacznie szanować ludzi. Może ksiądz nie chciał żeby dorośli słyszeli o czym rozmawia z dziećmi, albo o co pyta. Jeśli chodzi o kasę, to nie licz na wiele, kasa to najbardziej strzeżona tajemnica, poza tym niektórzy ( np. mój kolega)mają dodatkowe wydatki i jak je przedstawić w rozliczeniu.
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Banita » pn mar 07, 2011 5:02 pm

Chciałbym zwrócic uwagą,choc z pewnością nie ja jeden ,na olewające podejście naszego organisty do pracy,którą wykonuje w naszym kościele.Chocby ostatnia niedziela msza o 7 rano,a organisty brak,myślę jak by był pogrzeb to by pędził aż by się za nim kurzyło!!!!!!!!Tak nie może byc miasteczko ,a w kościele jak na głębokiej prowincji,proboszcz powinien zareagowac,aż wstyd gdy się pojawi ktoś obcy na mszy.
Banita
sierżant
sierżant

Wróć do Ogólne