Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

KOSZE NA SMIECI W IZBICY

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

KOSZE NA SMIECI W IZBICY

Postautor: bob budowniczy » ndz paź 05, 2008 2:49 pm

Jestem ciekawy co wiecie drodzy użytkownicy forum na temat koszów na śmieci w naszej wspanialej miejscowości. Jestem ciekawy komu one przeszkadzały i dlaczego zniknęły........przecież to jest absurd zęby nie było gdzie papierka czy innego śmiecia wyrzucić.....a może jest inny powód dla którego kosze zniknęły
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » pn paź 06, 2008 12:18 pm

Myślę, że powodem jest to, że ludzie do tych koszy wyrzucali worki ze śmieciami z domów, żeby nie płacić za ich wywóz. W efekcie po każdej nocy kosze były pełne, a koło nich syf. Ale myślę, że to da się jakoś rozwiązać, bo kosze w mieście być powinny.
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pn paź 06, 2008 5:09 pm

Owszem wyrzucali ludzie śmieci do miejskich koszy ale czy to jest wytłumaczenie dla władz miasta ze w 3 tys. mieście nie ma gdzie wyzucic śmiecia......W Lubrańcu czy nawet w Brdowie <wieś> są kosze!!!!!!! Może nie trzeba było usuwać koszy a częściej je opróżniać ....Ma to bez wątpienia zły wpływ na wizerunek miasta i gminy, zwłaszcza w sezonie letnim kiedy to nasze miasto jest częściej odwiedzane przez osoby przyjezdne i wiadomych względów więcej ludzi spaceruje po naszych pięknych chodnikach....ha ha
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: krzysiek » pn paź 06, 2008 6:51 pm

a moze ludzie w izbicy wcale nie smieca a kosze sa niepotrzebne .wstyd!!!!!!
krzysiek
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » pn paź 06, 2008 7:21 pm

Ale trzeba dodać, że w Lubrańcu, czy Brdowie każda rodzina płaci za wywóz śmieci stałą miesięczną opłatę. Ludziom nie opłaca się więc wyrzucać śmieci do koszy ulicznych, czy w krzaki, bo i tak płacą za ich wywóz. W Izbicy natomiast nie ma przymusowych opłat za wywóz śmieci. Płaci sie od pojemnika. Efekt jest taki, że 2/3 mieszkańców gminy w ogóle "nie ma śmieci" , czyli albo wyrzuca je do lasu, albo pali- co też jest zakazane, albo podrzuca do koszy ulicznych bądź ustawia swoje worki przy pojemnikach tych którzy płacą za wywóz. Niektóre instytucje np GOK, oraz większość izbickich sklepikarzy również nie płacą za wywóz śmieci, bo ich "nie mają" i "gówno to kogoś obchodzi co ja robię ze śmieciami". Przy tak niskiej kulturze i świadomości mieszkańców i uliczne kosze niewiele zmienią.
Postuluję do odpowiednich organów o wprowadzenie stałej opłaty(10-20zł) od każdej rodziny mieszkającej na terenie gminy, firm i instytucji. To rozwiąże problem i będzie tak jak w sąsiednich gminach.
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pn paź 06, 2008 7:22 pm

Może dlatego zniknęły kosze na śmieci z całego miasta bo sami urzędnicy wyrzucali "prywatne" śmieci do kosza.....sam bylem świadkiem kiedy jeden pan "zupełnie niepostrzeżenie" zutylizował reklamówkę śmieci w publicznym koszu..........

A może pan władca miasta wkor***** się bo rożni szperacze pozbawili gminę dochodu ze sprzedaży aluminium :lol: i butelek po piwie do VILCZEGO-GAJU
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pn paź 06, 2008 9:02 pm

Wiec pytam dlaczego nasze władze nie biorą przykładu z innych gmin które "przerobiły" ten temat.......
No tak przecież znam odpowiedz............
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » wt paź 07, 2008 9:45 am

Bo wprowadzenie takich opłat od mieszkańców trzeba by przegłosować na radzie gminy. A jak wiesz zbliżają się wybory i nie ma chetnych zeby zająć się tym tematem. Lepiej obciąć pieniądze szkołom, nauczycielom, nie wybudować hali sportowej, czy boiska- bo to wiekszość ludzi tutaj ma gdzies. Ale wprowadzać opłaty obowiązkowe za wywóz śmieci- to niepopularna decyzja, więc po co sie narażać wyborcom. Niech se nadal palą smieci w piecach, albo wywalają za płot....
goodboy
major
major

Postautor: kokeszko7 » wt paź 07, 2008 11:07 am

ale przecież nie jest takie trudne do sprawdzenia kto płaci za śmieci a kto nie? Śmieci na pewno ma każdy... więc jakieś dowody zapłaty za ich wywóz chyba są, prawda?
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Majcher » wt paź 07, 2008 4:47 pm

Przecież dowodem jest faktura za wywóz śmieci, prosta do sprawdzenia co nie!!!! Wprowadzić opłatę lokalną od każdej rodziny i by już nie opłacało się wywozić je gdzie popadnie, lub ewentualnie spalać w piecu np.plastikowe butelki.
piechotą do Lata!
Majcher
sierżant
sierżant

Postautor: bob budowniczy » śr paź 08, 2008 9:48 am

Wiec sami widzicie jakie to proste......a to ze wybory będą to każdy wie......przecież są co 4 lata........a od 15 lat nikt nic z tym nie zrobił.....ani poprzedni "morski' burmistrz ani obecny sadowy......a problem narasta do rozmiarów izbickiego wysypiska śmieci, które za chwile pęknie w szwach.....
JESTEM BARDZO ZAINTERESOWANY CO OBECNE WŁADZE WYMYŚLĄ W TEMACIE WYSYPISKA ŚMIECI..........OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW KTÓRA ZA CHWILE PADNIE I TEJ CHOLERNEJ WODY KTÓREJ NIE DA SIĘ PIC BO ŚMIERDZI JAK ŚCIEK........
Moze problem śmieci należny przekazać prywatnej firmie która po prostu każdemu mieszkańcowi wystawi fakturę i będzie po sprawie.........Nasi wspaniali przedsiębiorcy zapłacą wreszcie normalne stawki i będzie po sprawie.
WNIOSKUJE O ROZPISANIE PRZETARGU NA OCZYSZCZANIE MIASTA ZE ŚMIECI........WSZYSTKICH ŚMIECI.............
TACZKI JAKIEŚ TEZ SIĘ ZNAJDA!!!!!!
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: smak » czw lis 06, 2008 8:56 pm

Czy ktoś wie kiedy będą kosze na śmieci na ulicach? Przeszedłem pół miasta i nie znalazłem nawet jednego, skandal.
smak
szeregowy
szeregowy

Postautor: miras » ndz lis 09, 2008 9:45 pm

Jak będą dwie niedziele w kupie a w środku święto...
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: bob budowniczy » pn lis 24, 2008 10:36 am

miras pisze:Jak będą dwie niedziele w kupie a w środku święto...

W środku będzie święto niepodległości ...............
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Vivaldi » wt lis 25, 2008 9:28 am

Temat niepopularny, ponieważ każdy z ówczesnych "stołkowych" chce przetrwać wybory. Kto się narazi mieszkańcom ??
Powinna być kategoryczna opłata, nie ma "ale" jak i również za szambo/kanalizację.

Swoją drogą dowiedziałem sie, że nasze wysypisko jest przepełnione i zamykają. Wkrótce mogą zdrożeć "nieistniejące" śmieci, ponieważ będą wywożone dalej.

Jest to niesprawiedliwy system, ponieważ opłatą większą i kosztami administracji, obsługi wysypiska są obarczeni mieszkańcy, którzy uczciwie płaca za śmieci.
Potem są efekty, bo nie ma pieniędzy za naprawę starej zdezelowanej śmieciarki.

Jest jeszcze nowa Scania ?? Widziałem ją parę razy. Potem już nie.
Znaleźli kierowce na nią ??
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Postautor: bob budowniczy » wt lis 25, 2008 5:05 pm

Scania jeszcze jest-jak długo będzie trudno powiedzieć zważywszy na fakt zamknięcia za niedługi czas wysypiska.Z tego co mi wiadomo-a mogę się mylić- śmieci "przechwyci" włocławska firma Saniko, a co za tym idzie na pewno zdrożeją opłaty ze względu na to iż będą wywożone na wysypisko w okolicach Brześcia Kuj. a to dość daleko od Izbicy........
Jestem ciekawy co by się zdarzyło gdybym idąc ulica zechciał wyrzucić papierek po gumie, bądź sama wyzuta gumę i w tym momencie zauważa zaistniałą sytuacje nasz stróż prawa, ma gorszy dzień i ..................
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: jaroslawjanicki » sob gru 13, 2008 5:46 pm

smieci w izbicy to naprawde dla ludzi normalnych tz pracujacych to nie problem maja pojemniki i koniec kropka ale dla niektorych to miejskie kosze to raj a lasy i rowy poza izbica to normalka niektorzy nawet zbieraja smieci po niektorych sklepach ktore celowo wystawiaja by je zabierali mieszkancy izbicy i nimi palili w moim ogrodzie to drzewa schna i na to niema sily bo co ja moge taka prawda jak spoleczenstwo nie bedzie uswiadomione o szkodliwosci palenia smieci cudzych bo swoje to pol biedy to po nas a jeszcze apeluje do uzytkownikow pobliskich wod zabierajcie swoje smieci ktore przywiezliscie z soba i bedzie problem rozwiazany lepiej wyrzucic do kosza przy gminie niz w krzaki
jaroslawjanicki
szeregowy
szeregowy

Postautor: bob budowniczy » ndz gru 14, 2008 9:03 am

Dlatego nie trafia do mnie do końca argument o tym ze władza nie chce się narażać mieszkańcom......Taki podatek należny wprowadzić i koniec.....na każdy adres/ rodzinę zakład komunalny wystawia fakturę......według moich wyliczeń kwota około 20 zł/mies.
Kwota ta zapewniłaby stały duży dochód, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie zakładu.......jednocześnie znika problem śmieci wywożonych do lasów i rowów.....żenująca jest sytuacje kiedy to idąc sobie lasem, widzę tony...TONY.....śmieci.
Rodziny biedne(wiadomo gdzie takie są) powinny być szczególnie uprzywilejowane.......oplata powinna być zmniejszona np....do 5 zł......w żadnym wypadku nie zniesiona.........
Zakłady i firmy usługowe powinny wnosić opłatę adekwatna do działalności jaka prowadza......stolarnie, zakłady zajmujące się wymiana opon.....jeśli nie maja odpowiednich dokumentów potwierdzających ekologiczna utylizacje.....
Za chwile będziemy zmuszenia do takich rozwiązań bo za jaki czas UTONIEMY :oops: we własnych <i nie tylko> śmieciach......
MALO TEGO ZE NAJBIEDNIEJSZA GMINA W POLSCE, TO JESZCZE NAJBRUDNIEJSZA........NIE ŹLE.......CIĄGLE JESTEŚMY NAJ.........TYLKO SZKODA ZE NAJGORSI..... :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » ndz gru 14, 2008 9:30 am

Zgadzam się w 100%. Stała opłata ok. 20zł dla wszystkich i po problemie. Tylko ze zwalnianiem lub obniżaniem dla tzw. biednych bym był ostrożny. Nagle za kilka miesięcy okaże się że 80% mieszkańców to biedota. Zauważ ile wydają ci biedni na wódę i papierochy. Jeśli kogoś naprawdę nie stać, to z fakturą powinien wędrować do Pomocy Społecznej i powinni za niego robić takie opłaty.
Nie mogę się zgodzi z jaroslawemjanickim, że tzw. normalni, pracujący mieszkańcy Izbicy płacą za wywóz śmieci. Większość też nie płaci. Np. właściciele sklepów i firm prywatnych, ludzie z domków jednorodzinnych na Bratkowej i Morelowej itd.... Większość z nich ma tylko pojemniki, których nie napełniają, wie nie płacą za wywóz. Smieci palą, albo wywożą sami :lol: Potrafią się awanturować o 1/2 pojemnika, że wywieziono pół, a policzono cały :lol: :lol: :lol:
goodboy
major
major

Postautor: Vivaldi » ndz gru 14, 2008 9:52 am

jaroslawjanicki pisze:smieci w izbicy to naprawde dla ludzi normalnych tz pracujacych to nie problem maja pojemniki i koniec kropka ale dla niektorych to miejskie kosze to raj a lasy i rowy poza izbica to normalka niektorzy nawet zbieraja smieci po niektorych sklepach ktore celowo wystawiaja by je zabierali mieszkancy izbicy i nimi palili w moim ogrodzie to drzewa schna i na to niema sily bo co ja moge taka prawda jak spoleczenstwo nie bedzie uswiadomione o szkodliwosci palenia smieci cudzych bo swoje to pol biedy to po nas a jeszcze apeluje do uzytkownikow pobliskich wod zabierajcie swoje smieci ktore przywiezliscie z soba i bedzie problem rozwiazany lepiej wyrzucic do kosza przy gminie niz w krzaki

Domyślam się o kogo chodzi :wink:

Z tymi pracującymi to różnie bywa. Znam wysoko postawionego człowieka w Izbicy, który wywozi śmieci i pali poza Izbicą.
Awatar użytkownika
Vivaldi
sierżant
sierżant

Następna

Wróć do Ogólne