Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

Postautor: goodboy » czw gru 25, 2008 1:22 pm

Bob- bez przesady ok. Ja o jednym, a Ty o drugim.
WESOŁYCH
goodboy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pt gru 26, 2008 10:53 am

Dlaczego po zalogowaniu się widzę taki napis?

Nie możesz zmieniać swoich postów
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » pt gru 26, 2008 10:55 am

bob budowniczy pisze:Dlaczego po zalogowaniu się widzę taki napis?

Nie możesz zmieniać swoich postów

Kwestia jest już wyjaśniona w dziale problemy.
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » pt gru 26, 2008 12:12 pm

Chodzi mi o zobrazowanie pewnych następstw pokoleniowego zobojętnienia.....coś co kilkanaście lat temu było nie do pomyślenia dziś staje się rzeczywistością , to co nam wydaje się dziś nierealne(jak właśnie zabijanie ludzi w majestacie prawa) za kilkanaście lat będzie rzeczywistością .......nawet w Polsce......zważywszy na fakt upadającego systemu emerytalnego....teraz my pracujemy na emerytury naszych dziadków, rodziców....kto zapracuje na nasze? ZASTRZYK?

http://www.youtube.com/watch?v=vR4TEbCX_Dk&NR=1

polecam całość.....ale w szczególności od 5:40

mam świadomość ze to tylko tablica......tylko......zawsze jest gdzieś początek.....ZAWSZE.....

http://www.youtube.com/watch?v=VKaP1rqiinU&NR=1

Kto rządzi tym światem? Powyżej znajdziecie odpowiedz.......Bardzo proszę zagłębić się w temat....
Poznajecie te symbole?..........S-F......
Ostatnio zmieniony sob gru 27, 2008 12:17 pm przez bob budowniczy, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: Ryszard D. » pt gru 26, 2008 7:32 pm

bob budowniczy napisal:

"oooo.........znikające posty.......i brak możliwości edycji swoich postów......
ciekawe co jeszcze????????????"

Bob, dodaj jeszcze zejscie do podziemia z tematem tablicy dla Zydow - na czas nie do odwolania ... (smiech)

--------------

ps. chcialem przy koncu umiescic ikon, obawiam sie jednak problemu, ktorego nie bedzie mozna poprawic, stad ten smiech.
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: bob budowniczy » sob gru 27, 2008 9:16 am

Ryszard D. pisze: zejscie do podziemia z tematem tablicy dla Zydow

Idealna lokalizacja.....pod ziemią
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » sob gru 27, 2008 1:20 pm

Jeśli na synagogę nie ma zgody istnieje w zasadzie tylko jedna sensowna możliwość zamieszczenia tablicy na terenie Izbicy, mianowicie na Kirkucie. Proponuje dwie treści na wspomnianej tablicy.

Pierwsza z nich:

Byli wśród nas...Pamięci izbickiej społeczności żydowskiej wymordowanej w okresie okupacji hitlerowskiej 1939-1945

Społeczeństwo Gminy i Miasta Izbica Kujawska

Niektórzy widzą tu jakieś przesłanie prożydowskie, choć naprawdę nie wiem gdzie...

Druga propozycja:

W tym miejscu znajdował się cmentarz żydowski, zniszczony przez niemieckiego okupanta w okresie drugiej wojny światowej

Społeczeństwo Gminy i Miasta Izbica Kujawska

Myślę, że druga propozycja jest naprawdę ciekawa, bo zarówno można z niej wywnioskować o istnieniu Żydów w Izbicy Kujawskiej, jak i samo położenie tablicy na terenie byłego cmentarza byłoby jak najbardziej wskazane.

Umieszczenie tablicy na wzgórzu niesie ze sobą dwa problemy: kwestia udostępnienia niewielkiego skrawka ziemi (z tego co się orientuje, to ziemia jest w posiadaniu gminy) a druga to wandalizm. Widzę, że kilku osobom wygodniej, że izbiccy Żydzi są pod ziemią, ale myślę, że przypomnienie o istniejącym kiedyś cmentarzu nie powinno rościć jakiś pretensji ze strony mieszkańców, taka była historia tego miasta.

I jeszcze jedno. Czy mieliście okazję zobaczyć zdjęcie proboszcza katolickiej parafii w Izbicy Kujawskiej w okresie międzywojennym ks. Mariana Chytrzyńskiego wśród żydowskich macew na wzgórzu ?(niestety osoba dysponująca skanem na terenie Izbicy nie jest zainteresowana jego przekazaniem na stronę) Polecam, może najdzie Was (przeciwników tablicy) jakaś refleksja...
Ostatnio zmieniony sob gru 27, 2008 2:57 pm przez blazej, łącznie zmieniany 1 raz
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » sob gru 27, 2008 2:44 pm

Jeśli chodzi o moją osobę nie jestem ani antysemitom ani chuliganem który zniszczyłby taka tablice. Nie pozwala mi na to wychowanie.
Nie jestem przeciwnikiem typu <nie BO nie> mam swoje argumenty,hipotezy, obawy..........
W swoich postach skopiłem się na tym ze następstwa podejmowania takich akcji mogą być opłakane, nie mowie ze będzie tak na pewno, bo przecież nie wiem, co przecież jest zrozumiale. Z Ryszardem pozwoliłem sobie na grę slow i tak należny odbierać to co napisałem, taki był mój zamiar.
To co się dzieje na tym forum jest tylko niewielka częścią tego jak wygląda debata na tematy związane z żydami i wszystkim co jest z nimi związane. Jak wielka role w biznesie/polityce i innych sferach naszego życia odgrywają potomkowie pomordowanych wiedza tylko ci którzy tematem interesują się dogłębnie. Poczynania te wykraczają poza ramy normalności. Działanie na rzecz takiej jak zaproponowałeś inicjatywy może pociągnąć za sobą konsekwencje. Marginalizowani jesteśmy my Polacy a gloryfikuje się innych. Przypomnij sobie jak wielkim szokiem była sytuacja w której wyszło na jaw ze wielu polityków łącznie z byłym prezydentem RP jest związanych jest z narodowością żydowska.
Przecież gołym okiem widać działania tych grup.......
Nie widzę w tym nic zdrożnego ze proboszcz ma zdjęcia na tle macew....ci ludzie żyli w jednej społeczności, co wcale nie musiało oznaczać tego iż będą się obrzucać wszystkim co najgorsze tylko dlatego ze są innego wyznania. Wierze w to ze gdyby we współczesnej Izbicy mieszkali przedstawiciele innych narodowości, nie znaczyłoby to ze zaraz z tego powodu musiało by dochodzić do konfliktów. W każdym razie z mojej strony (bo mogę mówić tylko za siebie) byłaby pełna kultura. Mimo to iz jestem zdecydowanym przeciwnikiem poświęcania jej (tablicy) żydom jako jedynym poszkodowanym w tym okresie.
Wzgórze Kircholm jak napisałeś Błażeju posiada swoje wady i zalety oraz niestety jest narażone na ataki wandali.
Dlatego jestem tak zdecydowanym przeciwnikiem tablicy ponieważ widzę jak wiele organizacji, firm, polityków jest zagazowanych w niszczenie polski i polaków, jak bardzo są zawzięci i konsekwentni w działaniach wobec nas chrześcijan .To dla mnie jest wykładnia. Dlatego ciągle pisze o konsekwencjach z pozornie niewinnego czynu. Wielu z was drodzy użytkownicy/zwolennicy skupia się na aspekcie typowo materialnym, a wiec sztuki dla sztuki powstania. Powstanie i co........na pewno świat nam na głowę nie zawali(przeżył już gorsze kataklizmy)
:P ) twórcy, sponsorzy, zwolennicy będą mieli uczucie dobrze spełnionego uczynku, że dokonali czegoś przełomowego?
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » sob gru 27, 2008 4:02 pm

Błażeju.....
A może lepszym rozwiązaniem dla uszanowania pamięci po zmarłych żydach będzie pospolite ruszenie na jedno z gospodarstw przyległych do tego wzgórza celem odzyskania macew służących gospodarzom za bruk?

Zacytuje za encyklopedia Wikipedia
"Według zasad judaizmu każdy nagrobek i cały cmentarz jest nienaruszalny, nieograniczenie trwały tak długo, jak znana jest jego lokalizacja. Do wyjątkowych należą przypadki, gdy ekshumacji dokonuje się: dla przeniesienia szczątków do grobu w Ziemi Świętej lub do grobu rodzinnego, dla przeniesienia z cmentarza nieżydowskiego, jeśli cmentarzowi zagraża profanacja lub podmycie przez wodę"

To byłby czyn niezapomniany, precedensowy............

Wejście na teren jidysz-a kogokolwiek, kiedykolwiek poza wyznaczonym czasem jest bezczeszczeniem tego miejsca oraz zmarłych tam pochowanych.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: goodboy » sob gru 27, 2008 7:45 pm

Do Boba: ale tu chodzi o upamiętnienie ludzi, którzy zostali brutalnie wymordowani, zagazowani w blaszanych skrzyniach samochodowych, kobiety, dzieci, starców.....!!!! Nie rozumiesz tego!!!
Nikt nie chce stawiać pomnika obecnie żyjącym ich potomkom i diasporze.
Taka tablica byłaby chrześcijańskim właśnie odruchem, że pamiętamy i potępiamy coś takiego. Jak można tego nie rozumieć....?!!!
To moja ostatnia wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam.
goodboy
major
major

Postautor: Ryszard D. » sob gru 27, 2008 7:50 pm

Dobrze byloby zwrocic sie o jakies posilki zbrojne z Izraela
:)
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: bob budowniczy » ndz gru 28, 2008 12:19 pm

Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim
i po sprawie
....zwolennicy........nagrodzeni......przeciwnicy.......uszkodzeni.....
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » ndz gru 28, 2008 1:21 pm

Goodboyu
Od dawna zastanawiam się właśnie nad tym tematem, wałkuje go w prawo i w lewo, nocami nie śpię, jeść nie mogę..........JAK można TEGO NIE ROZUMIEĆ!!!!!
Czy w moich postach zauważyłeś chęć przebarwiania historii, zmiany, przekłamań.......?Gdzie w moich postach jest chęć zapomnienia.....?
Jak mniemam jesteś polakiem.......a co za tym idzie napisz mi coś uczynił żeby upamiętnić swoich przodków.........dołożyłeś choć jedna cegiełkę......Polaku......
Czy pamiętasz o polskich oficerach, mordowanych w Katyniu( zginęło ponad 4200 oficerów polskich, w tym 2 generałów!!!!)
Tym samym gazem mordowane były również polskie dzieci, starcy, kobiety w ciąży....
Jak można tego nie rozumieć.......Jak.....
Czy Ty słyszałeś o obywatelach Izraela stawiających choć jeden pomnik,tablice upamiętniający bohaterska postawę polaków ratujących życie Żydom? Jak to nazwiesz.........uczuleniem na polaków......

„W sierocińcach i domach dziecka prowadzonych przez siostry zakonne ukrywano dzieci żydowskie. W akcję włączonych było 49 spośród 74 czynnych zgromadzeń zakonnych.”

„W pierwszych latach wojny Polacy w Warszawie żyli w ciągłym strachu przed łapankami i egzekucjami. A Żydzi w getcie się bawili. Mieli co świętować. W końcu żyli w "autonomicznej prowincji"

„W pierwszych latach okupacji najbardziej zagrożeni byli Polacy, Żydzi zaś delektowali się „autonomiami i izolacją gett. Głodnych wprawdzie i chłodnych, ale z wolną sobotą, żydowskimi tramwajami, własną pocztą, policją teatrami, restauracjami”; „na przełomie 1941/1942 roku czuli się za wzniesionymi przez siebie murami bezpiecznie i otwarcie mówili: »Nie chcemy zbratania z Polakami «”.
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: mojaulica » ndz gru 28, 2008 2:42 pm

Sprawiedliwy wśród Narodów Świata, poczytaj, znalazłem tablice o których nie słyszałeś
mojaulica
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: blazej » ndz gru 28, 2008 3:21 pm

Niestety bob nadal nie rozumiesz, albo celowo nie chcesz...Miałem się nie udzielać już w tym temacie, ale przyznaję - nie wytrzymałem....

Zacznijmy od tego, iż rozmawiamy na temat Izbicy i na izbickich Żydach się skupmy. Doskonale zdaje sobie sprawę z tego, ile Polaków poległo w czasie drugiej wojny światowej i ubolewam nad tym, ale tu rozmawiamy o Izbicy, naszym miasteczku. Cały czas podnosisz zarzut, że nie mierzymy równo Polaków i Żydów, że chcemy postawić tablicę wymordowanym Żydom a nie Polakom (abstrahując Polacy wymordowani nie zostali, o znaczeniu tego słowa już wspominałem). Słowa nie docierają ale może liczby...W 1935 r. Izbica liczyła 3508 osób z czego 1420 Żydów oraz 152 ewangelików. Po wojnie Izbica liczyła około 1900 mieszkańców. Zdecydowana większość Niemców uciekła (brak dokładnych statystyk) Wojnę w miasteczku jak pewnie wiesz przeżył jeden Żyd, Adam Wiśniewski. Cały czas bob wałkujesz kwestię, że Polacy też ginęli, a i owszem, ginęli, ale spójrz na skalę problemu.

3508-1420-152= 2.076 - tylu było mniej więcej (4 lata do wojny) Polaków przed wojną w Izbicy. Po wojnie zostało 1.900 mieszkańców ( z czego 1 Żyd i nieokreślona, śladowa ilość Niemców - odejmijmy 20 w co wątpię) Powinno się też uwzględnić ruchy emigracyjne ze wsi do miasta i innych rejonów kraju, ale brak jest dokładniejszych statystyk (z pewnoscią nie wypaczą wyliczeń).

Reasumujmy:

Wojnę w Izbicy przeżyło 90,55 % Polaków (1880/2076) oraz 0,05 % Żydów (1/1880) Oczywiście są to szybkie wyliczenia, ale zgodne z prawdą.

Nadal bob mierzysz równo skale problemu? Poza tym jak już wspomniałem w Izbicy jest już jeden pomnik poświęcony Polakom i dotyczący drugiej wojny światowej. Chcesz stawiać nam Polakom kolejny? Wspaniałomyślne....

Krzywisz się bob nawet na ostatni pomysł tablicy o charakterze informacyjnym (informującym tylko o istnieniu cmentarza żydowskiego)

Nie wiem jakie argumenty jeszcze są potrzebne....
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » ndz gru 28, 2008 5:10 pm

Błażeju znam liczby.......twoje wyliczenia nie robią na mnie żadnego wrażenia...sam podobnie sobie policzyłem, sądziłem ze przeżyło mniej polaków(ok.80%)...zdaje sobie sprawę ze skali spustoszenia jakie miało miejsce wśród tej społeczności, powiedzmy ze mam dość miedzy innymi "mody na Żydów" i inne.......takie tam......
Powiedz mi w ktorym miejscu pisze o tym aby stawiac kolejny pomnik polakom, ja nie jestem inicjatorem stawiania pomnika, tylko uwzglednieniu calej spolecznosci zamieszkujacej ten teren. Po wojnie te 90 % polakow wyparowalo? Czyz historia tego miejsca byla tworzona tylko przed wojna i tylko przez zydow?
Problem niemalże nie do przeskoczenia.....lokalizacja....synagoga jak na pewno zauważyłeś z jednego z postów odpada......ty historyk pozwoliłeś się wprowadzić w "maliny" ze wzgórzem....wiec gdzie....nie mając miejsca, nie masz nic i rozmowa ta jest bezzasadna od samego początku....
Słowem nie odezwałem się na temat tablicy informacyjnej......i mojego sceptycznego do niej podejścia....
Tablica jak tablica, mi nie przeszkadza.....jej treść również...
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: blazej » ndz gru 28, 2008 6:00 pm

bob budowniczy pisze: Po wojnie te 90 % polakow wyparowalo? Czyz historia tego miejsca byla tworzona tylko przed wojna i tylko przez zydow?

Owszem, ale społeczność żydowska w Izbicy nic nowego już nie stworzy.

bob budowniczy pisze:Problem niemalże nie do przeskoczenia.....lokalizacja....synagoga jak na pewno zauważyłeś z jednego z postów odpada......ty historyk pozwoliłeś się wprowadzić w "maliny" ze wzgórzem....wiec gdzie....nie mając miejsca, nie masz nic i rozmowa ta jest bezzasadna od samego początku....

Jest takie stare przysłowie: "Nie od razu Rzym zbudowano", bynajmniej nie czuje się zniechęcony, wręcz przeciwnie....

bob budowniczy pisze:Tablica jak tablica, mi nie przeszkadza.....jej treść również...

No to już coś, zobaczymy jak sprawa się potoczy.
Ostatnio zmieniony ndz gru 28, 2008 9:31 pm przez blazej, łącznie zmieniany 1 raz
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: bob budowniczy » ndz gru 28, 2008 6:01 pm

Mojaulico....

"Medal i dyplom zostały powołane dekretem Knesetu w 1963. Na medalu widnieje właśnie pochodzący z Talmudu napis "Kto ratuje jedno życie – ratuje cały świat".

"Osoba uznana za Sprawiedliwego jest odznaczana specjalnie wybitym medalem noszącym jej imię i nazwisko, dyplomem honorowym i przywilejem wpisania nazwiska na Murze Honorowym w Ogrodzie Sprawiedliwych w Yad Vashem."

"Spośród ponad 20 tys. uhonorowanych medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata (stan na 1 stycznia 2008) prawie 30% stanowią Polacy tj. 6066 osób"

Gdzie masz te tablice?
Konkretne miejsca w Polsce......
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: czerwonamorda » pn gru 29, 2008 8:49 am

nie rozumiem skad te kłotnie,jeden mądrzejszy o drugiego,na ulicy jaki się spotkają to pewnie na siebie potrzeć nie moga
katoliki....
Awatar użytkownika
czerwonamorda
sierżant
sierżant

Postautor: Ryszard D. » pn gru 29, 2008 3:51 pm

czerwonamorda (bardzo przepraszam, ze tak sie do Ciebie zwracam) :)
... ale jak Ty tu trafiles? .... toz to najbardziej zakonspirowany temat administratora
Ryszard D.
starszy szeregowy
starszy szeregowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne