Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

WDRAŻANIE PROGRAMU PRZEDWYBORCZEGO STARO-NOWEGO BURMISTRZA

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: Jaszar » pn mar 12, 2007 9:54 pm

A masz zainstalowany Acrobat Reader ? Bo bez tego się nie otworzy .
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszko7 » pn mar 12, 2007 9:55 pm

bryza, ja otworzyłem za któryms razem z kolei więc próbuj do skutku... :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: aro » pn mar 12, 2007 10:19 pm

goodboy pisze:Sensor z góry zakładasz, że większość plażowiczów to "*** i burki"???
Twoim zdaniem zakaz sprzed. piwa lub jego astronomiczna cena rozwiąże problem?? Można je przywieżć w lodówce samochodowej, no nie. Kto bedzie chciał to i tak się nawali. A może jeszcze przeszukiwać przy wejściu i rekwirować?? Takimi metodami nic nie osiągniesz. Najwyżej efekt odwrotny do oczekiwanego.

Moim zdaniem Sensor ma rację.
Czy Ty Goodboy widziałeś (bez obrazy- jeśli byłeś) w normalnym hotelowym lokalu, w cywilizowanym na poziomie, - grupę zasmarkanych pijaków, bełkoczących i zarzyganych a do tego pokazujących tężyznę fizyczną ?
Ja nie, choć zapewniam, że miałem okazję swojego czasu w takowych bywać.
W przeciwieństwie właśnie do tanich spelunek, pseudo pub-ów, osiedlowych barów gdzie piwo kształtuje się cenowo na poziomie ceny sklepowej, - klientela jest nie do zniesienia.

Sensorowi chodziło o uniknięcie takich właśnie widoków i pokazanie matkom przychodzącym z dziećmi plażę jako miejsce odpoczynku, a nie jako miejsce pijackich schadzek.

A odnośnie przynoszenia ze sobą czegokolwiek na plażę , to masz rację, każdy może przynieść wszystko i zrobić dokładnie co zechce.

Ale musisz przyznać rację, że nie miał byś ochoty na Kasztelana za 5 zł, wiedząc , że w domowej lodówce chłodzą się 2 za te same pieniądze, a przy tym jeszcze jakiś mecz ligowy i.... plaża wysiada :wink:
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: goodboy » pn mar 12, 2007 10:35 pm

Widziałem w dobrych lokalach nawalonych gości w markowych garniturach. Jeśli ktos chce się upić to i tak to zrobi, bez względu na miejsce. Oczywiście nie pochwalam takiego zachowania. Jestem tylko przeciwny zakazom, czy windowaniu cen, bo to nic nie da. Za komuny też były zakazy w handlu alkoholem( bodajrze przed 13.) i co?? Wóda lała się strumieniami...
goodboy
major
major

Postautor: miras » wt mar 13, 2007 1:42 pm

goodboy pisze:Za komuny też były zakazy w handlu alkoholem( bodajrze przed 13.) i co?? Wóda lała się strumieniami...

Zgadzam się z tobą goodbay tak było ! Wielu chodziło naprutych już od rana...
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Jaszar » wt mar 13, 2007 2:45 pm

Państwo wychodziło z założenia , że alkochol po trzynastej mniej szkodzi :wink: :lol: . No ale za to kwitła prywatna inicjatywa (babcie meliniarki , bimberki w krzakach albo piwnicy ) 8)
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: Sensor » wt mar 13, 2007 7:17 pm

Prawda, prawda :lol:
Ale ma racię ARO pisząc o tym, jaki będzie naprawdę skutek. Oczywiście można się po polsku sprzeczać o komunistyczną godzinę 13, ideologię i wolność, i to, co kto wniesie i tak, ale nie oznacza to, że nie trzeba z tym walczyć. Są rózne sposoby, ale najlepszy - ekonomiczny. Ceny alkoholu, oraz kary za jazdę "na fleku" też są restrykcyjne - mimo to jeżdżą na bańce, powodują wypadki itd.. Goodboy, czy odpuścić sobie walkę z tym zjawiskiem, bo i tak, będą to robić? A jak Ci się zdaje? O ilu "utopionych" na plażach wzrosłaby liczba, gdyby na każdej z nich było tanie piwo? Ile odnotowanoby awantur itp. Nie wiem, czy masz żonę i dzieci, ale powiedz - chiałbyś, zeby ktoś napruty (co jest normalne w przypadku 4-5 browków)Ci tę połowicę podrywał i pokazywał tężyznę (jak wspomniał ARO) przy Twoim dziecku?Oczywiścię tężyznę "po pijaku". Myślę, ze nie.
Oczywiście nikt z nas (ani Aro, ani ja) nie chcemy powrotu do restrykcji, ale na litość Boską - nie róbmy taniej speluny z miejskiej plaży..
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » wt mar 13, 2007 8:32 pm

Sensor! Oczywiście, że jestem przeciwny takim zachowaniom, ale to nie jest kwestia dostępności browaru, lecz kultury osobistej, którą albo się ma, albo jej się nie ma. Z tym jak wiadomo u nas nie jest zbyt dobrze-delikatnie mówiąc. Na plażach i w hotelach we Włoszech, Grecji, czy Hiszpani alkohol jest powszechnie dostępny, w każdej postaci, a jakoś nikt nikogo nie zaczepia, ani nie widać zataczających się kolesiów.
Kultura i umiar- to jest wyjście. Ale tego z dnia na dzień nie osiągniesz.
goodboy
major
major

Postautor: aro » wt mar 13, 2007 8:50 pm

Goodboy masz rację. W każdym innym Państwie tylko nie w Polsce.
W Holandii można ćpać legalnie w kafejce przy kufelku piwa. To co też mamy tak robić?
Widziałem tysiące rowerów stojących na głównym placu a dookoła kafeje i mnóstwo ludzi, oczywiście spokojnych. Nawet nikt nie próbował im ukraść roweru, bo po co jak złodziej ma lepszy. A u nas???
Zostaw na chwile przed sklepem jeden i i pilnuj. I tak go zwiną.

To o czym mówisz jest możliwe, ale nie w Polsce.

Jednym słowem brak kultury, ale nie tej wrodzonej, tylko nabytej!!!

Zauważ jak jeden człowiek zachowuje się w różnych towarzystwach.
I zapewne nie będziesz musiał długo szukać wzorca

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: goodboy » wt mar 13, 2007 9:05 pm

Aro , prawie sie z Toba zgadzam. Za wyjątkiem jednego- nie ma czegoś takiego jak "kultura wrodzona". Moim zdaniem może być tylko nabyta, im wcześniej tym lepiej. :wink: Pozdrawiam.

P.S. Ale dalismy odsapnąc Wodzowi i świcie. Czas wracać do tematu :lol: .
goodboy
major
major

Postautor: Sensor » wt mar 13, 2007 9:10 pm

No to wracamy do wodza i jego dworu :wink:
A teraz z innej beczuszki. NASZPANBURMISTRZ i podlegli mu radni - tzw osmiu "wyspaniałych" (bo trudno tu nie łączyć ich zdania z burmistrzowym, skoro spod jego sktrzydeł startowali i wice wersa)nie przyjęli na sesji poprawki o podwyżce (całe 2 złote) dodatku dla nauczycieli za wychowawstwo :o Jestem w szoku - belfry dwóch złociszy się dopominali? A to ci...
Przyjęliśmy tę wiadomość (o odrzucieniu)z ulgą :wink: , bo nic tak nie uszczupla lichego budżetu naszej gminy, jak "rozbuchane" świadczenia na oświatę naszych dzieci :wink: :wink: :wink: . Kasa jest potrzebna na zupełnie inne rzeczy - podwyżka dla władcy i ekwiwalent za urlop między innymi..
A niech się belfry nie łudzą, kto jest burmistrzem i szefem komisji d/s oświaty. Sadowki - były nauczyciel i Wiśniewski - chłopek roztropek bez szkoły
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszko7 » wt mar 13, 2007 9:23 pm

Nie żartuj Sensor! DWA ZŁOTE ?????????????????????
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Sensor » wt mar 13, 2007 9:26 pm

A jak...
Dali radę nasi Bezradni... Uchlastali dwa złocisze. NIe będzie im belfer w oczy świecił swoimi rozszalałymi do obłędu zarobkami :lol:
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszko7 » wt mar 13, 2007 9:30 pm

No tak! Gdyby choc trochę Moniuszki przeczytali to by wiedzieli ile to te belfry muszą się natrudzić i może by dali, a tak???
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Sensor » wt mar 13, 2007 9:32 pm

A tak w ogóle to za wychowawstwo jest od 28 - do 35 zł miesięcznie(w zależności od liczebności klasy).Kupa szmalu, jak za wypełnianie dziennika, świadectw, dokumentów, wywiadówki, użeranie się z dzieciakami, rodzicami, innymi nauczycielami, którzy od wychowawcy "egzekwują", dyrektorami oraz inne pomniejsze bonifikaty :lol:
Pamiętajcie na przyszłość drodzy pedagodzy, kto Wam takie butki uszył :evil:
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Sensor » wt mar 13, 2007 9:34 pm

Prawda z tym Moniuszką - powinni poczytać :lol:
Straszny dwór (naszego władcy)
oraz Halka (pocerowana po podwyżkach)
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » czw mar 15, 2007 9:15 pm

Tak Wódz podziękował kolegom i koleżankom po fachu za "wsparcie" w wyborach.
No i ze smutkiem muszę przyznać, że znaczenie tu miała pewnie ujawniona przeze mnie aferka godzin dla Wodza w liceum.
goodboy
major
major

Postautor: Arizona » pt mar 16, 2007 7:11 am

Mnie już nic, co dotyczy oświaty i edukacji chyba nie zdziwi.... Jak już kiedyś napisałam : przykład idzie z góry (tej LPR-owsko Samoobroniano-PiS-owskiej na szczeblu rządowym).
Poziom dyskusji o szkolnictwie, nauczycielach i treściach do przekazania młodzieży (m.in. mam tu na myśli ostatnie wypowiedzi Orzechowskiego i Wierzejskiego o homoseksualizmie, zmianie konstytucji i programów nauczania w kwestii seksualności, programie mundurkowo-beztolerancyjnym itp.) pozwala chyba takim lokalnym wierchuszkom na zupełnie "bezkarne" obcinanie "niepokornym" nauczycielom wszystkiego co tylko można, by ich "zdyscyplinować".
Skoro bowiem nie ma żadnych przeszkód, by obniżać wszelkie możliwe standardy i poziomy dyskusji, to dlaczego "rozpieszczać" nauczycieli dodatkiem w wysokości 2 złote za wychowawstwo?
Przecież teraz najbardziej skuteczne, zdaniem niektórych, jest wychowywanie metodą nakazów i zakazów, bezwzględnej dyscypliny i powrót do średniowiecza najlepiej.... dlaczego zatem przy okazji nie "wychować" w ten sam sposób, "motywacyjnie" miernych, ale wiernych nauczycieli? Przecież chyba dla każdego jest logiczne, że jeśli w ten "rozrzutny" sposób będzie się rozpieszczać tą grupę zawodową, to zostaną w niej tylko prawdziwi nieudacznicy i posłuszni władzy, bo chyba już nawet dla idealistów i pracujących z tzw. powołania, nie starczy miejsca w szkole, bo nie wytrzymają przecież ci dobrzy nauczyciele ciągłych tego typu upokorzeń.
Żal tylko tych wszystkich nauczycieli, którzy poprzez tak idiotyczne zachowania i posunięcia władz (tych rządowych, ale i tych lokalnych) czuć się muszą podle.
Kolejny raz można więc chyba powiedzieć "Obiecanki cacanki, a głupiemu radość".... I obietnice ministra G. w sprawie podwyżek spaliły na panewce, a teraz i lokalnie "zabrakło" na 2 złote do całych 28-35... przeciez trzeba było zabezpieczyć ekwiwalent urlopowy! :evil:
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » pt mar 16, 2007 7:30 pm

Dobrze to ujęłaś Arizono. Mamy ekwiwalent w wysokości 21.000 i 2zł dodatku dla nauczycieli, którego i tak się nie uchwala :!: .
Dla siebie i swojaków zawsze kasa się znajdzie. I to są kwoty trochę innego rzędu np.: 6.000, 1.000, 600 zł. Jakoś tu im ręka przy głosowaniu nie zadrżała. :!:
goodboy
major
major

wdrazanie programu

Postautor: bryza » pt mar 16, 2007 8:12 pm

Pan burmistrz oszczedza gdzie może a Wy niezadowoleni :?: Po co dofinansowywac oswiatę jak i tak jest na dnie.Nie ma sensu
inwestować w cos co nie rokuje...Dobry gospodarz..dobry... :twisted:
bryza
plutonowy
plutonowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne