Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

WDRAŻANIE PROGRAMU PRZEDWYBORCZEGO STARO-NOWEGO BURMISTRZA

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Postautor: blazej » sob lut 24, 2007 11:38 am

W temacie Wdrażanie programu przedwyborczego... od tej pory wypowiadamy się faktycznie TYLKO na temat owego programu. Wszelkie inne posty będę usuwał.

Dla przypomnienia program wyborczy burmistrza (ze strony izbica-rozwoj.org.pl):

1. Utrzymanie dotychczasowego tempa rozwoju Gminy i Miasta Izbica Kujawska z wykorzystaniem wszystkich możliwości pozyskiwania środków pozabudżetowych pochodzących w szczególności z Unii Europejskiej, Funduszu Ochrony Środowiska i Urzędu Pracy;

2. Zamierzam dać zatrudnienie jak największej grupie osób bezrobotnych w ramach robót publicznych i prac społecznie użytecznych. Pragnę w ten sposób wspomagać ludzi biednych i tych, którzy poszukują pracy.

3. Zatrudniać będę w ramach stażu w Urzędzie Gminy i w jednostkach podlegających absolwentów wyższych uczelni z terenu Gminy.

4. Łącząc dochody Gminy z pozyskanymi środkami z Unii Europejskiej zamierzam:

- utrzymać dotychczasowe tempo budowy asfaltowych dróg wiejskich,
- wykonać kanalizację w Izbicy Kujawskiej,

- zmodernizować sieć wodociągową,

- zagospodarować plac po Spółdzielni Metalowo-Drzewnej,

- rozbudować i unowocześnić Ośrodek Zdrowia w mieście,
- wygospodarować teren pod budownictwo jednorodzinne,

- zbudować jak najwięcej dróg asfaltowych na wsi zgodnie z przyjętym Wieloletnim Planem Inwestycyjnym na lata 2007-2013,

- wybudować halę sportową przy Gimnazjum i Zespole Szkół w Izbicy Kujawskiej,

- zagospodarować park kulturowy w Wietrzychowicach,

- uporządkować sieć szkół gminnych i dokonać ich modernizacji w mieście,

- zmienić wygląd przystanku autobusowego w centrum Izbicy i przystanków dla dzieci uczęszczających do szkoły na wsiach,

- zakończyć wodociągowanie w Gminie,

- wybudować drogi mające opracowaną dokumentację w Pasiece, Ciepliny-Żarowo, Grochowiska-Ślazewo itp.,

- przystąpić do budowy oczyszczalni ścieków.

DYSKTUTUJEMY TYLKO NA TEMAT WPROWADZANIA POWYŻSZYCH PUNKTÓW W ŻYCIE !!!
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: kokeszko7 » sob lut 24, 2007 11:44 am

Dzieki Błażej za interwencję :lol:
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: POLDEK » sob lut 24, 2007 9:08 pm

Jednym z pkt. programu przedwyborczego p.naczelnika jest : zagospodarowanie placu po Spółdzielni Metalowo Drzewnej.
Z moich wiadomości temat wygląda natępujaco- przez przynajmniej dwa lata były kierownik Spółdzielni p.Zieliński szukał nabywcy na tereny po byłej Spółdzielni i nie było chętnego. Pewnie i takie wiadomości dotarły do naszego naczelnika-bez odzewu. Tereny zostały częściowo zdewastowane i wtedy dopiero znalazł się prywatny nabywca i zakupił plac. Po pewnym czasie u naszego włodarza nastąpiło olśnienie że ów plac pasuje jak ulał pod Komunalkę więc go zakupił. Myślę że sprzedający coś na tym zarobił.
Pan naczelnik pokazał tu swój kunszt menedżera. Nie popisał sie także przy zakupie równiarki. Zostało wydanych kilkadziesiąt tysięcy złotych a maszyna była wykorzystana kilkanaście godzin. Samo wyszkolenie operatora kosztowało więcej niz kosztowałoby wynajęcie obcei maszyny i odsnieżenie dróg(chyba że trzeba było się pozbyć osobistego kierowcy)
Żeby przypalic papierosa nie trzeba kupować fabryki zapałek-mówi przysłowie.
POLDEK
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: yukon » ndz lut 25, 2007 10:00 am

Myślę że zakup równiarki to trafna decyzja niezależnie kto się pod tym podpisał.Odśnieżanie to dodatkowe wykorzystanie tego sprzętu,głównie wykorzystywana jest przy budowie i naprawach dróg. Każdego roku drogi naprawiane są wynajętym sprzętem, mam nadzieję że w tym roku operator równiarki będzie miał dużo pracy wiosną na wiejskich drogach. Chyba lepiej mieć własny sprzęt niż płacić grubą kasę z naszych podatków prywatnym przedsiębiorcom.
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: POLDEK » ndz lut 25, 2007 10:51 am

Żeby naprawić drogę należy dokupic: samochód wywrotkę,walec drogowy ,niwelator i jeszcze pare innych rzeczy
POLDEK
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: yukon » ndz lut 25, 2007 1:29 pm

Do tej pory równiarka wystarczała do profilowania wiejskich dróg, w przedniej części posiada zrywarkę, w środkowej lemiesz ustawiany pod odpowiednim kątem w zależności od potrzeby profilowania podłoża, pracę ulatwiają koła przedniej osi, które można pochylać co ułatwia skręt. Oczywiście inny sprzęt drogowy przydałby się ale póki co ten sprzęt musi wystarczyć. Ciekawy jestem jaki jest stan techniczny tej maszyny ale to się okaże w praniu, bo jak dotąd nie miała okazji ciężko pracować.
Awatar użytkownika
yukon
kapral
kapral

Postautor: miras » ndz lut 25, 2007 7:51 pm

Z tego co słyszałem to po zakupie równiarka była naprawiana żeby
mogła wogóle poruszać się na własnych kołach.
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: aro » ndz lut 25, 2007 9:26 pm

Błażej Nowicki pisze: Łącząc dochody Gminy z pozyskanymi środkami z Unii Europejskiej zamierzam:
- utrzymać dotychczasowe tempo budowy asfaltowych dróg wiejskich,
- zbudować jak najwięcej dróg asfaltowych na wsi ..... na lata 2007-2013,
- wybudować halę sportową przy Gimnazjum i Z Sł w Izbicy Kujawskiej,
- zagospodarować park kulturowy w Wietrzychowicach,
- wybudować drogi mające opracowaną dokumentację Grochowiska-Ślazewo itp.,
- przystąpić do budowy oczyszczalni ścieków.

Dla mnie osobiście to są priorytetowe sprawy do wykonania, jednak jako jednostka zapewne mogę tylko napisać na tym forum co bym chciał, a życie pokaże co zostanie zrealizowane.... :cry: :wink:
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Jaszar » ndz mar 04, 2007 2:00 pm

Dyskutujemy tu na temat wdrażania programu staro-nowego burmistrza jednym z nich jest:

- wybudować halę sportową przy Gimnazjum i Zespole Szkół w Izbicy Kujawskiej,

projekt jest , możemy go oglądać tu lub na oficjalnej stronie , imponujący , ciekawi mnie jednak koszt , tz nie tyle ile będzie kosztować ale "czyim kosztem" i czy nie wiąże się to z innym punktem:

a polegającym jak mnie doszły słuch na likwidacji coniektórych "szkółek" .
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: kokeszko7 » ndz mar 04, 2007 7:32 pm

A ja słyszałem nie tyle o likwidacji tych mniejszych szkółek ile o zrobieniu z nich punktów filialnych
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Ptasiek » ndz mar 04, 2007 10:30 pm

...na pierwszy ogień ponoć idą Świszewy.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: kokeszko7 » pn mar 05, 2007 5:16 pm

Świszewy maja byc punktem filialnym SP 1 a Szczkowo punktem filialnym Zespołu Szkół w Błennej...(podobno juz od września).
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: goodboy » pn mar 05, 2007 8:42 pm

Ciekawe, czy stan zatrudnienia w w/w szkołach zostanie utrzymany :?:
goodboy
major
major

Postautor: kokeszko7 » wt mar 06, 2007 7:07 pm

Jeden z punktów programu przedwyborczego brzmi:

Czy ktos wie kiedy rusza dalsze prace związane z ową kanalizacją???
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Sensor » wt mar 06, 2007 7:14 pm

No cóż - musi to być tęga głowa ten dyrektor z Błenny, skoro mam mieć jeszcze "pod sobą" szkołę w Szczkowie. :D
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: gość » wt mar 06, 2007 7:28 pm

Panie i Panowie to co *tworzy* nasz pan i władca to są jawne kpiny z wyborców i z demokracji wyborczej.Drogi wiejskie HORROR drogi w Izbicy HORROR,porządek w mieście HORROR,GLupota naszego władcy ponad przecientna acz kolwiek mocno udawana(podwyżka pensji,diety wystawiane przez podległych,kilometrówka taka że HO HO ,upodlanie pracowników,wydawanie poleceń swoim podwładnym aby szpiegowali swoich kolegów i koleżanki,wszechwładny tumiwisizm ,pozoranctwo,głupota ITP.Mamy to na co zagłosowaliśmy.Współczucia dla was i dla mnie.KONDOLENCJE
gość
szeregowy
szeregowy

Postautor: gość » wt mar 06, 2007 7:34 pm

news z ostatniej chwili podobno *** operatorzy gminnej Równiarki za chlebkiem do innej strefy walutowej info pewne bo od kierowcy najjaśniejszego p. Józia Pozdrawiam
gość
szeregowy
szeregowy

Postautor: jolka1-70 » wt mar 06, 2007 7:50 pm

Dyr. z Błenny to wieeeelka głowa, odpowiednia osoba dla władzy, żadnych roszczeń, posluszny, kariera przed nim :D :D :D
jolka1-70
kapral
kapral

Postautor: goodboy » wt mar 06, 2007 8:05 pm

Gościu nie dziw się! Nasz Wódz reprezentuje styl rządzenia rodem z lat osiemdziesiątych. On nawet gdyby chciał, to nie potrafi inaczej kierować gminą. Stara dobra PRLowska szkoła.
Co do kanalizy, to może wie ktoś, które ulice i kiedy będą robione. Mam tu głównie na myśli ul. Żwirki i Wigóry, którą już trudno przejechać ze względu na dziury. Co prawda wlewają w te dziury jakąś "zaprawę", ale to chyba niewiele daje.
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » wt mar 06, 2007 8:57 pm

Trochę w innym nurcie ale ściśle w temacie. Wie ktoś kiedy powinny odbyć się wybory sołtysów? Chyba już wszystkie terminy zostały przekroczone.

Wie któś cóś? :?
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne