Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Tablica upamiętniajaca izbickich Żydów

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy poparłbyś projekt stworzenia tablicy pamiątkowej upamietniającej izbickich Żydów?

tak, dziwne, że dotąd nie powstała
16
36%
nie, po co pamiętać o Żydach żyjących w naszym miasteczku?
26
59%
Nie mam zdania
2
5%

Liczba głosów : 44

do Maliny

Postautor: zuza » pt mar 13, 2009 5:35 am

Zanim się napisało, się dokładnie przeczytało, a "bzdurą" pisze się przez "ą" na końcu, a nie "om"!
zuza
szeregowy
szeregowy

Postautor: malina » pt mar 13, 2009 10:27 am

Jak wsiom piszom to jo wim.
A teblice kolezanko, z pelnym szacunkiem jeslis kobietom ( :!: ) to postaw sobie jom( :!: ) przed domem :!: Najlepiej w ogródku od ulicy.
Ja jestem antysemitom ( :!: )
jawnie się do tego przyznaje,nie lubię żydów a tak na pewno mnie zaraz nazwiecie.Nie lubię murzynów, azjatow i innych.Nie lubię i koniec, nie lubię jak manny na mleku i koniec, co wcale nie znaczy ze wyganiał bym ich z swojej okolicy, nie lubię-a nie nie nienawidzę.
Ale to moje prywatne zdanie. Nie wchodzę w rożne szare pogawędki jak towarzysze jakiś czas wcześniej. Basta :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: zuza » pt mar 13, 2009 2:42 pm

Jak będę chciała to postawię sobie taka tablicę, jasne...
No tak, to jeszcze nam powiedz, że chodzisz do kościoła... a właściwie, to najlepiej rzeczywiście nie wdawaj się w te pogawędki, bo to co mówisz jest WSTRĘTNE! nie wiem tylko, czemu do tej pory się wypowiadałeś (-aś). :)
zuza
szeregowy
szeregowy

Postautor: malina » sob mar 14, 2009 7:38 am

Co ma moje chodzenie czy nie do kościoła wspólnego z tablica.Co ma piernik do wiatraka.
Wypowiadam się ponieważ problem został opublikowany na forum głównym i jak każdy mam prawo wyrazić swoje zdanie na ten temat. Nie lubię żydostwa i koniec, nic na to nie poradzę, brzydzę się nimi i koniec. To co oni tu robili zupełnie mnie nie interesuje, widzę co tu i teraz. Widzę ich obecne dokonania.
Nie znam się na historii, wiec nie będę się tu pucował ze to czy tamto. Zresztą takich tu dużo, oni ci wytłumaczą co i jak myślą. Nie lubię murzynów nie za kolor skóry tylko za to maja wielkie pyndole ;) zawsze na wszystko maja czas, co maja zrobić zawsze robią za tydzień, nie lubię ich jak naszego rządu PO pierd*l*nego koniec i .

A jak tobie na sercu lezą tak bardzo problemy żydostwa to udostępnij swoje pole, ogródek, ścianę po to żebyś mogla na co dzień widzieć swoje wspaniałe dzieło. Bez złośliwości to pisze, żeby było jasne, bo nie widzę uzasadnienia dla powstania takiej tablicy.Ktoś tu napisał ze dinkom trzeba by postawić taki tabliczkę i z nimi się zgadzam dlatego ze nikt nie pamięta o nich ani o polakach którzy ginęli mordowani tu i owdzie. Żydzi nie stawiają nam tablic tylko wpisują sobie na jakąś tam listę i czuja się moralnie usatysfakcjonowani, zresztą tego dowiedziałem się również z tego forum wiec o co si ? Cwani zydzi byli dla swoich "współplemieńców"
takimi samymi oprawcami jak Niemcy. Im tez należy się tablica. Bzdura.
Chcesz się wypromować to postaraj się o nowa hale sportowa!!!!! dla Izbicy. To będzie dobry uczynek dla współczesnych a nie grzebanie w historii.
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Tablica upamiętniająca Izbickich Żydów

Postautor: Banita » sob mar 14, 2009 6:20 pm

Nie oszukujmy się mało kto lubi żydów i mało kto ma odwagę do tego się przyznac ,bo tak oficjalnie to nie wypada byc antysemitą :twisted:
Banita
sierżant
sierżant

Postautor: tirek » sob mar 14, 2009 6:53 pm

Zgadzam się z wami. Każdy kto ma tylko inne zdanie natychmiast jest nazywany antysemita. Tez jestem przeciwny stawiania czegoś co nie ma sensu. Ktoś tu chce zabłysnąć w towarzystwie i na sile próbuje przeforsować swój pomysł żeby moc się pod nim podpisać. Było minęło, to tylko historia z której należy wyciągać wnioski, a nie rozczulać się nad kawałkiem marmuru.Dzieci w Afryce umierają co dzień z braku szczepionek, wody i pożywienia a wy chcecie zajmować się rozgrzebywaniem przeszłości, tylko jak rozumiem dzieci gdzieś tam w Afryce to zbyt mało medialny temat w tym małym środowisko,a tak błaha sprawa jak problemy obecnie żyjących w trudnych warunkach ludzi to nie szansa do autopromocji.Właściwie nie trzeba szukać Afryki, wystarczy spojrzeć na własne miejskie i okoliczne podwórko.
Awatar użytkownika
tirek
szeregowy
szeregowy

Postautor: Menello » sob mar 14, 2009 7:20 pm

Popieram Banite. A teraz już najwyższy czas skończyć ten temat bo wszystkie możliwe argumenty za i przeciw już były, a teraz tylko widać przekomarzania i bluzgi.
Menello
sierżant
sierżant

Postautor: goodboy » sob mar 14, 2009 9:59 pm

Malina Ty nie jestes tylko antysemitą, ale i rasistą. Założe się, że dzieło Hitlera i spółki szanujesz. Przejedź się na wycieczkę do Chełmna-niedaleko, albo do Auschwitz- myślę, że lekcja historii Ci sie przyda i innym twardogłowym równiez. Jeśli masz kompleks wyższości lub niższości to powinieneś się leczyc. To co wypisujesz jest CHORE.
goodboy
major
major

Postautor: malinowa » ndz mar 15, 2009 2:07 am

Jak stwierdził Cyceron: Historia - świadek czasu, światło prawdy, życie pamięci, nauczycielka życia, zwiastunka przyszłości..

Malina, sam napisales, ze na historii sie nie znasz i widzisz tylko to, co Zydzi robia tu i teraz.. po co wiec wypowiadasz sie w temacie, ktory mowi o zydowskiej historii?
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: malina » ndz mar 15, 2009 9:37 am

goodboy napisał:
Założe się, że dzieło Hitlera i spółki szanujesz.

Masz racje rozgryzłeś mnie, "Main Kampf" podobnie jak ty torę przeczytałem od deski do deski i stosuje się do ich zasad :!:
Bzdury pleciesz człowieku jak połamany, to ze kogoś/czegoś nie lubię wcale nie znaczy ze nienawidzę :!: Zdanie takie mam na temat żydów, żydostwa i wszystkiego tego co opisałem w powyższych postach nie zmienię, a tacy jak ty utwierdzają mnie tylko w moich przekonaniach ze ludność napływowa po II wojnie na tym terenie jest mieszanka krwi rosyjsko, niemiecko,żydowskiej co daje niestety opłakane skutki dla tego regionu. Głupich polaków, PO pierd*l*nych politykow, i prostytutek tez nie lubię, i co teraz powiesz :!: Czytajcie ze zrozumieniem teksty pisane a nie wcinajcie swoje mądre frazesy wyczytane na stronach internetowych. Jesteście mało oryginalni ze swoim chlubieniem żydów :!: Zachowanie jałowe, nie pozostawia śladu w historii

Malinowa wypowiadam się ponieważ obecna historie tworze dziś ja i ty. Ta tablica za jakiś czas będzie historia za którą odpowiadam ja i ty.Nie chce żeby potomni musieli wstydzić sie za takich jak ty i goodboy którzy idąc na fali gminnej "medialności" jak napisał tirek próbujecie zareklamować się w społeczeństwie. Odsyłacie przeciwników do obozów zagłady po edukacje, przyklejając jednocześnie łatkę antysemity połączonego z rasista, tak jest najłatwiej. Sapiecie się o ta tablice już pewnie od pól roku i jakoś wielce przemądrzali rabini nic z tego nie wyszło.Ciekawe gdzie ja postawicie :?: Jedna pani oferowała się za ma wolne miejsce, z tym ze w Chodczu może udostępnić kawałek ściany na oborze.
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: malina » ndz mar 15, 2009 9:40 am

Co do tej ściany, sprawa jak najbardziej poważna, szczegóły na PW
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: Ptasiek » ndz mar 15, 2009 10:01 am

Ptasiek jako Yankes napisał:

Jak już wcześniej pisałem sami forumowicze zobaczcie, że ptaki i inne boby znów zmieniły sobie nicka żeby szerzyć swoją chorą propagandę nienawiści na forum. Chcecie napiętnować ludzi którzy dali wam przeszłość, waszą historie? Gdyby nie to zło,j ak wy nazywacie nie byłoby was!!!
Tylko czas jest w stanie nas i was ocenić, tylko nasi potomkowie będą mieli prawo o tym rozmawiać, nie wy, więc bardzo was proszę szacunek, jeszcze raz szacunek.

:lol: :lol: :lol:

Dajcie se siana. Załóżcie nowy temat pt. kłótnie o tle ksenofobicznym i basta.

:evil: :evil: :evil:
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » ndz mar 15, 2009 9:04 pm

Malina wolę by Żydem, Ńiemcem i Rosjaninem niż takim Polaczkiem jak Ty... Weź Ty człowieku idź do psychologa, bo żle z tobą.
Najlepiej ogrodzic tą twoją ukoczaną gminę Izbica drutem kolczastym i nikogo obcego nie wpuszczac. Wtedy unikniesz obcej, napływowej krwi i rasa izbicka pozostanie czysta, nieskażona... :lol: :lol:
Dawno sie tak nie ubawiłem. Ale faktycznie chyba trzeba skończyc tą dyskusję, bo coraz większe brednie tu widze.
goodboy
major
major

Postautor: malina » ndz mar 15, 2009 10:58 pm

Skoro wolisz być Goodboy, to gratuluje, tylko komu tu trzeba lekarza :?:
Ja jestem Polakiem,a Ty kim jesteś :?: Mixem :?: Gratuluje.

Ostrzeżenie (naruszenie pkt. 6 regulaminu forum). Liczba ostrzeżeń: 1
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: malinowa » pn mar 16, 2009 12:59 am

Malina, toleruje Twoje zdanie ale zupelnie sie z Toba nie zgadzam.. Jesli jestes Polakiem to znaczy, ze Twoi dziadkowie przezyli II Wojne Swiatowa, proponuje porozmawiac z nimi na temat Zydow i tego, co ich spotkalo bo Twoje wiedza historyczna faktycznie oscyluje miedzy niedouczeniem a skrajnym intelektualnym plebejstwem..
btw blizej Ci do Niemca anizeli do Polaka..
malinowa
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: zuza » pn mar 16, 2009 6:51 am

Malina, daj sobie na luz! ... i z Żydami i z tą ścianą na oborze... jesteś antysemitą i rasistą. A głoszenie treści antysemickich jest karalne. Skończ wypowiadanie takich tekstów, a jeśli umiesz, to przeczytaj sobie kilka książek Marka Edelmana, może coś do Ciebie dotrze. Nie chcę tu dyskutować dłużej bo to nie jest forum mojego miasta. ... i wyjaśnij mi jeszcze o jakie szczegóły na pw Ci chodziło???
zuza
szeregowy
szeregowy

Postautor: malina » pn mar 16, 2009 8:27 am

Widzisz ja w życiu przeczytałem dwie książki, jedna z serii poczytaj mi mamo a druga Biblie. Od tego czasu nie zajmuje sobie głowy innymi książkami :wink:
Awatar użytkownika
malina
starszy szeregowy
starszy szeregowy

Postautor: bob budowniczy » pn mar 16, 2009 9:37 am

Zamiast zajmowania się trupami, lepiej pomóżcie Polakom, naszym rodakom na Białorusi.
http://www.zpb.org.pl/
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: bob budowniczy » pn mar 16, 2009 9:43 am

Skończyłem wypowiadanie się na temat nieboszczyków bo to do niczego nie prowadzi. Nie prowadzi bo nie ma gdzie tego postawić wiec szkoda szczepić języka. Amen
Awatar użytkownika
bob budowniczy
major
major

Postautor: ecrue » pn mar 16, 2009 10:17 am

Uszanujcie prawo do wypowiadania się na każdy temat. Ktoś uważa ze nie po drodze mu z tablicami to proszę bardzo jego sprawa. Przeciwników zaraz nazywa się antysemitami i rasistami, strasząc jednocześnie karami .A może lepiej będzie wychłostać na rynku miasta, zakuć w dyby i tym sposobem przekonać do swoich racji.
Pani dziękujemy za wyrażenie swojego poglądu, nie potrzeba nam podsycania nowego pożaru a w związku z tym zadam pani Zuzie pytanie, czy w Chodczu znajduje się taki pomnik?
Awatar użytkownika
ecrue
szeregowy
szeregowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Ogólne