Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Wybory nowego Przewodniczacego Rady Osiedlowej.

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Wybory nowego Przewodniczacego Rady Osiedlowej.

Postautor: maja5 » sob kwie 28, 2007 10:11 pm

Co sadzicie o nowym Przewodniczacym?
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: VooVoo » ndz kwie 29, 2007 9:43 am

A kto nim jest??
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

wybory nowego przewodniczacego

Postautor: maja5 » ndz kwie 29, 2007 10:29 am

W dniu 26 kwietnia 2007 roku w wyborach demokratycznych "Soltysem"miasta Izbica Kuj.zostal Pan Jacek Kaczmarek nasz organista.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: VooVoo » ndz kwie 29, 2007 2:00 pm

Aaaa chodzi o sołtysa. Jak dla mnie to Organ na prezydenta :D
Awatar użytkownika
VooVoo
kapitan
kapitan

Postautor: aro » ndz kwie 29, 2007 9:23 pm

teraz będzie grał pierwsze skrzypce :lol:
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: kokeszko7 » pn kwie 30, 2007 2:56 pm

To Izbica ma jakiegos sołtysa??????????????
Co to za fucha???????
Kto go wybrał i po co??
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: miras » pn kwie 30, 2007 6:17 pm

A po cholere w Izbicy "SOŁTYS" wystarczy, że mamy już jednego
wszechmocnego Burmistrza. :D
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

przew rady osied

Postautor: maja5 » pn kwie 30, 2007 9:38 pm

Bip Aktualnosci
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: goodboy » wt maja 01, 2007 8:58 pm

Ponoć Bodzio promował innego kandydata( p. Gołębiewskiego, czy jakoś tak) i nietęgą miał minę. Tym bardziej, że w radzie też większość jego ludzi przepadła.
A Organ raczej na burmistrza(za 3 lata) niż na prezydenta. :wink:
goodboy
major
major

Postautor: miras » czw maja 03, 2007 9:23 am

To rzeczywiście nie poszło po Jego myśli. Po prostu miał pecha :wink:
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

wybory przewodniczacego

Postautor: maja5 » czw maja 03, 2007 11:42 am

Podobno padla jeszcze kandydatura Pana Wojciecha Jedrzejewskiego podana przez Pana Arciszewskiego,ale biedny mial tylko 1 glos "swoj".Nie wyobrazam sobie jego w takiej sytuacji, ani osob ,ktore przy nim siedzialy.
maja5
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: Arizona » wt maja 08, 2007 10:08 am

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego jest kolejna funkcja w takim małym miasteczku jak Izbica (no chyba, że jest to działalność społeczna....)
A czy ktoś wie, jakie obowiązki i uprawnienia ma Przewodniczący Rady Osiedlowej???? A sama Rada? Cóż to jest za organ? doradczy, decyzyjny, nadzorczy? wobec kogo?
Muszę się przyznać do swojej wielkiej niewiedzy w tym zakresie.... :oops: nie mam niestety czasu, by poszukać odpowiedzi w sieci....
Ptaśku.... czy mogę prosić o jakieś objaśnienia? Na Ciebie zawsze można liczyć :D
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Ptasiek » wt maja 08, 2007 9:37 pm

Poszperałem troszkę w sieci po to by odpowiedzieć w sposób mniej lub bardziej udany na postawione przede mną pytanie.

W tej chwili nie potrafie odszukać podstaw prawnych wyborów Rady osiedla i jej przewodniczącego. Są z pewnością solidne i były takie zawsze. Z przykrością to piszę ale napiszę. To spadek po komunie, że uważa się za niepotrzebny najbardziej podstawowy przejaw demokracji jakim jest funkcjonowanie elementarnej komórki organizacji terytorialnej jaka jest sołectwo i tzw. osiedle. Pierwsze dotyczy wsi, drugie miasta. Obydwie te komórki są zobligowane prawnie do WSPÓŁPRACY z lokalnymi władzami (czy to im się podoba czy nie). Jednoznacznie widać to na przykładach, których setki w sieci.

§4
Celem Osiedla jest tworzenie warunków dla pełnego uczestnictwa mieszkańców w życiu gminy oraz dla harmonijnego jej rozwoju. W szczególności do zadań Osiedla należy: 1. Zapewnienie udziału mieszkańców w rozpatrywaniu spraw związanych z miejscem zamieszkania. 2. Organizowanie samopomocy mieszkańców i wspólnych prac. 3. Współpraca z jednostkami organizacyjnymi miasta położonymi lub działającymi na terenie Osiedla i z innymi organizacjami.
§5
Osiedle może wykonywać zadania przekazywane przez miasto po zapewnieniu odpowiednich środków finansowych z budżetu miasta.
(...)
§9
Do kompetencji Rady Osiedlowej należy:
1. Wybór i odwoływanie Przewodniczącego Rady i jego Zastępcy oraz Zarządu i poszczególnych jego członków, na zasadach określonych w § 29. 2. Opracowywanie i uchwalanie programów działania Osiedla i jego planów finansowych, w ramach środków przyznanych w budżecie miasta. 3. Podejmowanie uchwał w sprawach przyjmowania zadań przekazywanych przez miasto. 4. Opiniowanie spraw dotyczących Osiedla, a w szczególności: a) projektu planu zagospodarowania przestrzennego terenu Osiedla zgodnie z ustawą o zagospodarowaniu przestrzennym b) projektowanych i realizowanych inwestycji oraz remontów wynikających z uchwały budżetowej, prowadzonych na terenie Osiedla c) lokalizacji obiektów (urządzeń) usługowych i pomocniczych oraz miejsc parkowania d) prac konserwacyjno-porządkowych, w tym remontu dróg e) otwierania lokali użytkowych oraz lokalizacji zakładów i obiektów, których działalność może być uciążliwa dla otoczenia f) przebiegu przez teren Osiedla tras linii komunikacyjnych i rozmieszczenia przystanków g) projektów uchwał Rady Miejskiej dotyczących Osiedla. Opinie w powyższych sprawach nie są dla organów miasta wiążące, ale wymagane jest wystąpienie Urzędu Miejskiego do Rady Osiedlowej z informacją o ww. przedsięwzięciach. Ewentualne opinie Rada Osiedlowa zobowiązana jest przekazać do Urzędu Miejskiego w ciągu 2 tygodni od dnia otrzymania informacji. 5. Powoływanie stałych i doraźnych zespołów problemowych Rady, określanie ich składu i zakresu działania. 6. Przeprowadzanie konsultacji z mieszkańcami Osiedla w przypadkach przewidzianych ustawowo oraz w innych sprawach, ważnych dla mieszkańców tego Osiedla. 7. Sprawowanie nadzoru społecznego nad działalnością inwestycyjną miasta prowadzoną na terenie Osiedla. 8. Współpraca z radnymi Rady Miejskiej z okręgu wyborczego obejmującego teren Osiedla. 9. Współpraca z Komisjami Rady Miejskiej. 10. Występowanie do Rady Miejskiej z wnioskami o rozpatrzenie spraw, których realizacja wykracza poza możliwości Osiedla. 11. Zajmowanie stanowiska w innych sprawach, ważnych dla społeczności lokalnej. 12. Wnioskowanie zadań do budżetu miasta oraz do wieloletnich planów inwestycyjnych na etapie ich projektowania.
§10
Do obowiązków Przewodniczącego Rady Osiedlowej należy:
1. Zwoływanie posiedzeń Rady wg potrzeb, ale nie rzadziej niż raz na kwartał. 2. Zwoływanie nie rzadziej niż raz w roku, poprzez obwieszczenia, zebrań mieszkańców Osiedla. 3. Prowadzenie obrad zebrania mieszkańców i Rady Osiedlowej. 4. Koordynowanie prac zespołów powołanych przez Radę Osiedlową.

Wyjęte ze statutu osiedla Ostropa w Gliwicach

Przewodniczący Rady Osiedlowej podobnie jak sołtysi uczestniczy w zebraniach Rady Gminy i w sposób regulowany przepisami ma prawo do zadawania oficjalnych pytań i stawiania spraw w trakcie spotkań Rady
Gminy (oznacza to obowiazek udzielenia przez przewodniczącego Rady Gminy albo burmistrza oficjalnej wiążacej odpowiedzi na każde pytanie, którego treść wynika z uprawnień statutowych przyznanych "osiedlu").

Cóż oznaczają te przepisy w praktyce? Wszystko zależy od zdolności animacyjnych wybranych przedstawicieli (sołtysa, przewodniczącego). Albo nic w postaci zwykłego monitorowania zaledwie komunikatów ze szczebla UG do mieszkańców (okólniki), albo bardzo wiele w postaci przeróżnych aktywizacji inicjatyw pojawiajacych się wśród mieszkańców (porządki,naprawy przestrzeni wspólnej, jakieś akcje, pomoc sąsiedzka, imprezy kulturowe, inicjatywy ds bezpieczeństwa: setki przykładów). Jest wszak jeden bardzo istotny warunek zaistnienia "aktywności społecznej". Jest nią WOLA WSPÓŁPRACY.

Przyzwyczailiśmy się wśród setek rozmów prowadzonych prywatnie jak również na tym forum do wytykania braku woli współpracy obecnemu burmistrzowi. Bardzo jestem ciekaw ile osób z tzw opozycji wobec burmistrza jest zdolne do podjęcia jakiejkolwiek z nim współpracy. Stawiam tę kwestię w związku z wypowiedzią burmistrza jaka padła w czasie wyborów sołtysa w Ślazewie (cytuję z pamięci: przepraszam jeśli coś przekręciłem): "[albo sołtys będzie zdolny do współpracy i ta współpraca będzie miała miejsce, albo nie będzie do niej zdolny i będzie sołtysem]" (myśl zachowałem - ale słowa mi się rozmyły).
Powyższe zdanie dotyczy bardzo wielu osób. Zostałem nieco obśmiany za prezentowanie poglądu o konieczności współpracy z władzą przez opozycję bodajże w toku pyskówki z bossalem.

"Jestem w opozycji do burmistrza. Jednakowoż będę z nim w konieczny sposób współpracował ponieważ to jest również mój burmistrz. Swoje wonty względem niego wyrażę dopiero w następnych wyborach." Takiego myślenia życzę wszystkim opozycjonistom.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Arizona » śr maja 09, 2007 5:51 am

Wielkie dzięki Ptaśku za błyskawiczną odpowiedź.....
I wyczerpującą.... muszę powiedzieć, że jestem pod dużym wrażeniem roli i znaczenia (potencjalnego rzecz jasna) takiej Rady Osiedlowej.
Jeśli w moim poprzednim poście pobrzmiewała jakaś ironia z podstawowych organów demokracji, to oczywiście z pokorą się z tego wycofuję.... nie była zamierzona, wynikała z niewiedzy. Mam bowiem bardzo duży szacunek do wszystkich istniejących organów samorządu terytorialnego i ubolewam, gdy czują się nazbyt często lekceważone przez władzę państwową i bezradne.
Teraz inaczej odczytuję wcześniejsze posty dotyczące wyboru obecnie sprawującego funkcję Przewodniczącego Rady.
Nie jestem w stanie już teraz ocenić, czy to dobry, czy zły wybór.
Dobrze będzie jeśli Rada nawiąże konstruktywną WSPÓŁPRACĘ z lokalnymi władzami (czyt. nie poprzestanie na wygodnym "wazeliniarstwie" bądź przeciwnie : bezwarunkowym krytykanctwie), ale podejmie jakieś rzeczywiste działania.

Natomiast co do WOLI WSPÓŁPRACY ze strony burmistrza..... obawiam się, że takowa kończy się w momencie, gdy ktoś pozwoli sobie nie zgodzić z wolą burmistrza, mieć odrębne zdanie w jakiejś sprawie i co gorsza, wyrazić je głośno. Wtedy raczej burmistrz zaczyna myśleć w jaki sposób takiemu opozycjoniście "utrzeć rogi", a nie jak dojść do jakiegoś konsensusu. Trzeba zatem uważać: czy i ile ma się do stracenia, zanim otworzy się usta w opozycji do woli burmistrza ;)
Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: goodboy » śr maja 09, 2007 8:35 pm

Ptaśku Arizona ma rację. Aby współpraca miała miejsce, wola takowej musi być obustronna. A współpraca z obecnym Burmistzrem może mieć tylko jeden charakter-tzn. bezwarunkową realizację Jego pomysłów :!: . Przy jakiejkolwiek próbie sprzeciwu lub własnej inwencji , nawet bardzo konstruktywnej, zostaje sie wrogiem Wodza :evil: . Jeśli sołtys nie został wybrany po linii UG, jakakolwiek współpraca jest niemożliwa. Bo ludzie mają mówić, że Burmistrz coś zrobił, a nie, że sołtys załatwił :wink: .
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » śr maja 09, 2007 9:32 pm

goodboy pisze:Ptaśku Arizona ma rację. (...)

Rozumię to. Odzielną kategorię stanowi jednak nasza forumowa dyskusja, a inną takąż wola współpracy. Niestety taka jest cena demokracji. Nie ma tych co zwyciężyli 51,5% i tych co zwyciężyli 48,5%. Są tylko zwycięzcy i przegrani. Od kilkuset już lat istnieje doktryna, że "zwyciężca bierze wszystko" (Machiavelli?) i tak się dzieje. Mnie akurat to nie dziwi jeśli widzę tego przejaw w naszej lokalnej demokracji. Przegrany choćby nie wiem jak się naprężał to nie ugryzie taki to ciężar i musi się dostosować - jeśli chce coś zrobić w ramach mandatu jaki sprawuje, albo "będzie se" miał ten mandat i nic poza tym.

Mój wywód w tym i poprzednim poscie ma na celu nie chwalenie, badź ganienie tych czy innych przedstawicieli władzy a OBRONĘ SPOŁECZNOŚCI LOKALNEJ PRZED DEZINTEGRACJĄ wplecioną w cenę takich przepychanek i utarczek w trakcie walki o władztwo. Słusznie - uważam - pisała na tym forum już sporo wcześniej Amba, że przyczyną marazmu w naszej gminie może być celowe działanie dezintegracyje. Wcale nie musi być ono zakotwiczone w szczytach władzy - co sugerowała Amba - jest ono raczej umiejscowione w bardzo spartykularyzowanych interesach, których to interesów zarysy można niekiedy dostrzec w działalności tak to władz jak i lokalnych biznesmanów. Jednak powtórzę : nie są moim zdaniem te sprawy tożsame. Dezintegracja tak, ale nie zawsze rękoma i poczynaniami burmistrza.

Siłą zdolną do przeciwstawienia się takim działaniom ["divide et głabera w kieszeniera"] są właśnie zorganizowane społeczności lokalne. By przedstawić ten pogląd włączyłem się w dyskusję. Słowem. Nieistotne czy przewodniczący albo sołtys jest po lini burmistrza, ważne jest, by przedstawiał coś sobą i potrafił animować społeczność. Ot co.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: Amba » sob cze 09, 2007 10:16 pm

Pan Kaczmarek siedzi na walizkach. Ciągle trwają podjazdy by jego wybór obalić i wprowadzić "właściwą" osobę na to miejsce. Tym razem w sprawę zaangażowała się nawet nasza pani meldunkowa. Chodzi o ustalenie, czy dom który p. Kaczmarek buduje i nie jest w nim zameldowany jest wystarczającym pretekstem by go z funkcji przewodniczącego zwalić. Dom jest poza Izbicą. Na szczęście na pomoc pośpieszył ks. Fic, który potwierdził jego meldunek w organistówce i na razie walizki mogą stać w odstwce.

Gadanie ptaśkowe, bardzo elokwentne w rzeczywistości Izbicy, w której Szerbol bierze i ma co chce nijak nie mają się do dialogu o jakim on pisał. Tak zasłużony forumowicz, który chyba zna Izbicę, aż tak bardzo się myli oceniając Szczerbola i "jego dobrą wolę"!

Idę jeszcze na lampkę koniaku, który mi pozostał za trzymanie jęzora za "klawiszami" w sprawie gimnazjalnej ruchawki.
"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić..." - Piłsudski

"Nie można perfumować łajna, wystarczy wyczyścić oborę".
Awatar użytkownika
Amba
starszy kapral
starszy kapral

Postautor: goodboy » pn cze 11, 2007 8:29 pm

Otóż to Ambo! A spokoju i tak mu nie dadzą, Toż to punkt honoru dla Bodzia, żeby tę funkcję sprawował jego człowiek. I nie odpuści tak łatwo... zobaczycie.
goodboy
major
major

Postautor: Ptasiek » wt cze 12, 2007 8:03 pm

Gadanie ptaśkowe, (...)

Ale mi się łysło! :roll: :shock:

Droga Ambo. Moje komentarze i opisy dotyczą demokracji i jej zasad, a nie izbickiej rzeczywistości. Daleko mi do kontestowania tego czy innego przedstawiciela lokalnej władzy. wynika to z mojej postawy życiowej, która ma jasną naturę i ... nazwę. Jestem anarchą (nie mylić z anarchistą). Oznacza to, że dla mnie nieistotne jest kto rządzi i w jaki sposób. Ważne jest dla mnie by to robił względem mnie w sposob dyskretny. O to chodzi. Niech władza będzie jaka chce, byleby była w miarę dyskretna; nie właziła w walonkach w moją prywatność. Pisałem już powielekroć (chyba), że opozycjoniści TEŻ wybrali obecnego burmistrza. Taka postawa, bardzo skąd inąd popularna, że "ja byłbym lepszy od samego Kaczora (Wałęsy, Kwaśniewskiego) i dlaczego to nie ja": ma racje bytu w walce przedwyborczej, ale na miły Bóg źle się dzieje, jeśli czy to gmina, czy to wyższy szczebel władzy jest w stanie permanentnego oblężenia wyborczego. A do roboty mości panowie.

Guzik mnie obchodzi kto sobie przypisze laurkę za odbudowę zniszczonej drogi w Świszewach. Mnie jako anarchę obchodzi, że nie będę trząchał d**y po wybojach. Tymczasem nawet to jest jak słyszę tu i ówdzie źle, że wogóle p. Śledziński jakoś tam załatwił kasę na remont tej drogi. No źle bo zdradził opozycję i zasługa pójdzie na konto Sadowskiego. Jak to słyszałem? "Znów Sadoch będzie miał się czym chwalić".

Powaliła mnie ostatnio dzika radość z jaką wypowiadał się pewien ludek, że burmistrza olali w powiecie i z hali sportowej nici. Pozazdrościć takiej "radości". Chwilami w takich momentach jestem gotów zdecydowanie złamać swe podstawowe wyznawane zasady i poprzeć burmistrza szczekając albo opisując z imienia i nazwiska na forum kto i jakie głupoty na poziomie obrażonego nastolatka po piwie chromoli.

Jeszcze raz powtórzę jako anarcha chcę spokoju. Tylko konieczność posyła mnie do jakiegokolwiek urzędu po cokolwiek. Również jednak jako anarcha wiem i to dobrze wiem co mi się należy, a czego mi nie wolno. Na podstawie powyższego niekiedy dzielę się swym doświadczeniem publikując ludkom co im również się należy. Taki charakter i tylko taki miał obszerny wpis o sensie instytucji jak w temacie tj. Przewodniczącego Rady Osiedlowej.

Pozdrawiam pięknie wszystkich na forum.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: goodboy » wt cze 12, 2007 8:36 pm

Ptaśku jesteś anarchą z filozoficznym zacięciem :wink: . To nieprawda, że sie nie angażujesz. Podkreślając swoją neutralność we wrażliwych tematach dotyczących władz lokalnych i "wyższych" stajesz po ich stronie i nawet mimowolnie-myślę ich bronisz. Sam napisałeś kiedyś, że dajesz im "fory" i zgadzam się z tym zupełnie. Ja również daję im fory na początku....ale oni tego nie potrafią wykorzystać. Kompromitują się na każdym kroku i w każdej możliwej sprawie. Myślą, że jak zrobią od czasu do czasu balangę, to zamkną ludziom gęby. Nie wierzę, że tego nie dostrzegasz.... Moim zadaniem ta mieszanka "geniuszy" z samoobrony i twardogłowych komuchów do niczego się nie nadaje. Tylko posadki dla krewniaków i wyciąganie kaski z gminnego budżetu. Oni prowadzą "grę pozorów" a o "Rozwoju" zupełnie już zapomnieli...
goodboy
major
major

Następna

Wróć do Ogólne