Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

WOŚP anno domini 2007

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Czy identyfikujesz się z pomysłem WOŚP?

Tak, popieram zdecydowanie.
20
87%
Nie popieram, jestem przeciwny.
3
13%

Liczba głosów : 23

WOŚP anno domini 2007

Postautor: Ptasiek » pt sty 05, 2007 11:04 pm

WOŚP anno domini 2007.

Ponieważ nie jestem wielkim entuzjastą tej konkretnej akcji wstrzymam się od komentarzy. Temat zaś niech będzie. Zapraszam do komentarzy i prezentacji spostrzeżeń.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: kokeszko7 » sob sty 06, 2007 12:46 pm

Jak najbardziej jestem ZA !!! Podoba mi sie taka akcja. Uważam, że powinno być ich więcej. Przecież to służy ratowaniu ludzkiego życia i zdrowia. A cóż mamy w życiu ważniejszego od ZDROWIA???

DZIĘKI DLA POMYSŁODAWCÓW!!! :) :) :)
Awatar użytkownika
kokeszko7
podpułkownik
podpułkownik

Postautor: Sensor » sob sty 06, 2007 3:23 pm

Cieszę się, że J.Owsiak to zaczął, a teraz prowadzi wraz z mnóstwem innych ludzi, którym nieobojetny jest los bliźnich. Nie chcę krytykować innych fundacji, ale od WOŚP można się uczyć czytelności rozliczeń, gdzie nawet odsetki są przeznaczane na konkretne cele. Słynna historia fundacji, które przejadają darowizny na swoje potrzeby pokazuje, że ludzie WOŚP, to właśnie ci, którym warto zaufać. Kiedyś wyliczono ile Caritas zarobił na sprzedanych świecach, a ile z tego poszło na pomoc dla dzieci. POŁOWA.. a reszta? Oczywiście władze kościelne od razu poobrażały się na dziennikarzy, że śmieli drążyć temat. A historia zbiórki kasy i udziałów NFI na ratowanie Stoczni Gdańskiej przez Radyjo? Gdzie te milony? Pozostał nam tylko usmiech tatki Rydzyka, który w Orkiestrze widzi działanie złego, bo hasło "róbta co chceta" nie brzmi "róbta, co wam ksiądz każe".
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: Krespin » ndz sty 07, 2007 10:41 pm

...
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 8:18 pm przez Krespin, łącznie zmieniany 1 raz
Krespin
kapitan
kapitan

Postautor: Arizona » pn sty 08, 2007 9:22 am

Ja nie darzę wielką sympatią samego Owsiaka i jego sposobu bycia, ze sposobem wypowiadania się włącznie. Drażni mnie wręcz słownictwo, gesty, czy takie pseudo skróty myślowe.
Nie zmienia to jednak mojego stosunku do pomysłu Pana Jerzego Owsiaka. Za Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy go podziwiam!!!
Za to, że jest i to od 15 już lat i za to wszystko co dla innych dzięki swojemu istnieniu i zbiórkom Orkiestra zrobiła.
Podziwiam też wielką charyzmę i upór Jerzego Owsiaka, a także to, że w taką akcję potrafił zaangażować młodzież i że tak ją do swojej "idee fixe" skutecznie przekonuje od kilkunastu już lat.

Uważam też, że gdyby nie WOŚP poziom i standard sprzętu medycznego i świadomości społecznej w Polsce byłby o 15 lat do tyłu! (w stosunku to tego co jest, a wszyscy wiemy, że do europejskich standardów nam ciągle jeszcze daleko!).
Warto zatem sobie uświadomić jak wiele taka Orkiestra robi dobrego.
I powinni to sobie także uświadomić ci wszyscy, którzy podszywając się pod wolontariuszy WOŚP okradają także samych siebie.... bo przecież nigdy nie wiadomo jaki sprzęt zakupiony przez Owsiaka może także im, kiedyś w przyszłości, uratować zdrowie, albo nawet życie!
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Bluszczykja » pn sty 08, 2007 9:23 pm

Popieram tych nade mną :) Skoro możemy w ten sposób pomóc innym to czemu nie? Dzięki WOŚP wiele ludzi może żyć... :) Poza tym to nie jest tylko zbiórka pieniędzy, ale także dobra zabawa :wink:
" .. wszystko jest kwestią odpowiedniego spojrzenia .. "
Awatar użytkownika
Bluszczykja
sierżant
sierżant

Postautor: aro » pn sty 08, 2007 9:37 pm

Arizona pisze:Ja nie darzę wielką sympatią samego Owsiaka i jego sposobu bycia, ze sposobem wypowiadania się włącznie....
...
Warto zatem sobie uświadomić jak wiele taka Orkiestra robi dobrego.

... bo przecież nigdy nie wiadomo jaki sprzęt zakupiony przez Owsiaka może także im, kiedyś w przyszłości, uratować zdrowie, albo nawet życie!

I dla tego powstała taka inicjatywa w Izbicy Kujawskiej, abyśmy i My jako mieszkańcy mieli swój wkład w ratowanie ludzkiego życia, a zwłaszcza dzieci.

Nikt nie karze darzyć sympatią samego Owsiaka, nikt z nas podczas tworzenia tej imprezy nie robi tego dla niego,
tylko dzięki niemu.

W życiu każdego człowieka zachodzą różne zdarzenia, jeśli doświadczy się tzw "cudu" wtedy stajemy się zobowiązani, dziękując w ten sposób za ocalenie życia. Moim zdaniem rodzi się wówczas potrzeba bezinteresownej pomocy drugiemu człowiekowi. Patrząc na dzieci jak są bezbronne i nikomu nic nie winne, serce się kroi i wtedy podejmujemy takowe wyzwanie.

Mało kto wie, że to ja zainicjowałem (muszę się pochwalić, bo nikt do tej pory tego nie uczynił) XI Finał WOŚP w Izbicy,
jednak z uwagi na fakt, iż nie jestem instytucją publiczną musiałem zwrócić się o pomoc . Moje kroki skierowane zostały do P. Adama Myrty, P.Wojtka Graczyka i P Alicji Sadowskiej, która to została szefem sztabu.
W taki o to sposób powstała zaplanowana przez nas wszystkich impreza w dniu 12 stycznia 2003roku. Moim zdaniem jak na początkujący zespół wypadło całkiem nieźle.
Po 4 latach przerwy ruszamy znowu.
Tym razem przebieg XV Finału WOŚP nadzorować będą Panowie A.Myrta, W.Graczyk, R.Wysocki- szef sztabu
i gościnnie ja za co serdecznie dziękuję.

Moi drodzy otwórzmy serca w tym dniu, bo nie znamy dnia , ani godziny, a i nam może być potrzebna pomoc

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i zapraszam
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Dżoana » wt sty 09, 2007 3:27 pm

Naszym celem nie jest krytykowanie Pana Owsiaka, a pomoc dzieciom po wypadkach. Uważam, że to dobrze, że Izbica chce pomagać...i bardzo się cieszę, że ja również mam w tym swój udział.
Gdy zamykam oczy, widzę to co chcę widzieć.
Awatar użytkownika
Dżoana
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: Gosiek » wt sty 09, 2007 8:38 pm

Jak juz zauwazyla Dzoana...naszym celem jest zbieranie pieniazkow na sprzet dla ratowania zycia dzieci poszkodowanych w wypadkach i na nauke udzielania pierwszej pomocy... mam nadzieje, ze nikt z mieszkancow naszego miasta i gminy nie bedzie staral sie podkaladac jakichkolwiek swin, min jak to bylo wspomiane w komentarzach "lewych puszek"itp.Mamy nadzieje, ze dzieki ofiarnosci mieszkancow uda nam sie zebrac ogromna sume pieniedzy... liczymy równiez na liczne przybycie do MG-OK, brania udzialu w licytacjach... z Orkiestrowym pozdrowieniem...SIEMA! i do zobaczenia 14 stycznia:)
Gosiek
st. chorąży sztabowy
st. chorąży sztabowy

Postautor: Arizona » wt sty 09, 2007 9:12 pm

Ojoj... jak widzę wyszło na to, że ja Owsiaka krytykuję.... :roll:
A ja tylko napisałam, że mam realną i krytyczną ocenę (osobistą!!!) jego sposobu bycia.
Ale może nie wyraziłam się dość jasno.
PODZIWIAM Owsiaka za jego charyzmę i skuteczność w pomaganiu dzieciom i nie tylko.
WOŚP jest dla mnie niemal jedyną wiarygodną zbiórką pieniędzy dla potrzebujących.... Gdy widzę wolontariuszy WOŚP nie zastanawiam się czy to kolejni "przebierańcy" i co to znowu za "zbiórka". ZAWSZE staram się coś wrzucić do puszki.
Jerzy Owsiak wzbudza w tym swoim działaniu moje pełne zaufanie i chyba nie tylko moje, bo wysokość zbieranych corocznie kwot mówi sama za siebie.
TRZYMAM KCIUKI ZA SKUTECZNOŚĆ wszystkich WOLONTARIUSZY I ORGANIZATORÓW finału Orkiestry w Izbicy.
:) :) :) :) :)
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: Ron_Artest » śr sty 10, 2007 1:08 pm

Super ze znowu bedzie WOSP w naszej Izbicy 8) .... brawa dla wszytskich organizatorow!!!
oby tylko "wolontariuszki " byly ladne... hi hi!! :wink:
"A bad woman is a sort of woman a man never gets tired of "............ I LOVE THIS GAME!
Awatar użytkownika
Ron_Artest
młodszy chorąży
młodszy chorąży

Postautor: aro » czw sty 11, 2007 5:30 pm

http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_auc ... id=5026751

Oto link z przedmiotami , które zostały wystawione na aukcje Allegro. Na stronie głównej coś zmienia nasze linki i błędnie informuje, że takowe strony nie istnieją, ale są i zapraszamy do przejrzenia tych przedmiotów.

W poprzednim finale, który odbył się w Izbicy również mieliśmy przedmioty do licytacji. Wówczas mieszkańcy naszego miasta niechętnie brali udział w licytacjach z prostego względu. Troszkę się wstydzili publicznie pokazać wsród naszej społeczności. Jakież dzisiaj mają miłe wspomnienia świadczy o tym opowiadanie jednej z moich klientek.
Wylicytowała tort na pięknym kloszu za jedyne 15 zł. Proszę sobie pomyśleć ile kosztują same produkty do wyprodukowania takiego tortu, nie wspominając owego "klosza".

Dlatego moi drodzy miejmy odwagę przyjść i pomóc tym dzieciom właśnie poprzez taką licytację, a zobaczycie później ile sprawi wam to satysfakcji.

Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Arizona » czw sty 11, 2007 8:31 pm

No właśnie aro.... najwspanialsze jest to uczucie satysfakcji, że tak niewiele w sumie trzeba zrobić, tak niewiele wydać pieniędzy, by pomóc innym....
Ja również zachęcam do odważnych licytacji.... :D
Arizona
porucznik
porucznik

Postautor: aro » pt sty 12, 2007 4:55 pm

Wrzucamy na Allegro lampkę solną. Waga jej ok 20 kg. Wielka skałe z wyrytym sercem. sprawdźcie konkurencję http://www.allegro.pl/search.php?string=solne
przeczytajcie opis - właściwości

Szczegóły niebawem

Ps. 1 szt będzie licytowana w MGOK-u
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: Gosiek » pt sty 12, 2007 9:30 pm

Ja mam jeszcze jedna informacje:) dzieci z przedszkola i ich mamy naprawde stanęły na wysokosci zadania... przygotowali swietne rzeczy... Oczywiscie prace dzieci rowniez beda wystawione podczas kiermaszu i kazdy bedzie mogl sie w nie "zaopatrzyc":D Jedna z mam nawet upiekla pierniki w ksztalcie serca:) wysokosc mniej wiecej ok. 20 cm:) naprawde swietne:d Zapraszam do MGOK w niedziele na 17:)
Gosiek
st. chorąży sztabowy
st. chorąży sztabowy

Postautor: aro » pt sty 12, 2007 10:52 pm

Lampa z soli kamiennej , o której mowa wyżej
http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=110572

oto opis jej właściwości

Kolor światła wpływa także na nasze samopoczucie. Światło, które wytwarzają lampy to swoista terapia kolorami, których indywidualny wybór może wpłynąć pozytywnie na nasze ciało i umysł.

Od pradawnych czasów człowiek zna dobrą siłę soli i wykorzystuje jej oczyszczające i neutralizujące właściwości dla swego zdrowia.Dzięki lampie solnej możecie państwo we własnym mieszkaniu, w zaciszu domowego ogniska odczuć pozytywne działanie tego minerału. Estetyczny wygląd pasujący do każdego wnętrza, właściwości jonizujące powietrze, różnorodność barw, które także oddziaływają na nasze samopoczucie.

Nasze samopoczucie i sprawność zależy od składu powietrza, którym oddychamy. Powietrze zawiera pewną ilość dodatnio i ujemnie naładowanych cząstek zwanych jonami. Ich stężenie i stosunek ilości jonów dodatnich do ujemnych wpływa znacząco na nasze zdrowie i nastrój. Niestety wiele urządzeń wykorzystywanych przez nas w mieszkaniu powoduje zaburzenie naturalnej równowagi warunkującej dobre samopoczucie. Praca urządzeń takich jak telewizory, komputery czy klimatyzatory powoduje wytwarzanie nadmiaru jonów dodatnich i ich podwyższone stężenie w powietrzu, którym oddychamy. To samo zjawisko może być też wywołane innymi czynnikami jak np. palenie tytoniu.
Przesunięcie równowagi w kierunku nadmiaru jonów dodatnich może prowadzić do złego samopoczucia, osłabienia fizycznego i psychicznego, bezsenności i braku koncentracji. Badania naukowe wykazały, że jony ujemne są bardzo ważne dla naszego zdrowia a ich doskonałym źródłem są lampy solne.
Jony te są emitowane podczas ogrzewania soli i przywracają równowagę w powietrzu nadając mu górski powiew i świeżość. Mikroklimat mieszkania znacznie się poprawia, lżej i zdrowiej się oddycha.

Lampy solne należy chronić przed nadmierną wilgotnością, dlatego też nie zaleca się ich używać na otwartej przestrzeni. Aby usunąć kurz wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką. W razie zawilgocenia lampy wystarczy wyłączyć na kilka godzin, aby wytworzone ciepło spowodowało odparowanie nadmiaru wody. lampa jest wykonywana ręcznie i jest unikalna w swojej formie i barwie.

Opis zapożyczony z innych stron internetowych, ale myślę, że dla dobra sprawy ten jeden raz nikomu nie zaszkodzi a wręcz pomoże jako reklama i odwołanie właśnie do tych stron
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Postautor: miras » sob sty 13, 2007 7:25 pm

[Gosiek:Ja mam jeszcze jedna informacje: dzieci z przedszkola i ich mamy]

A dlaczego piszesz tylko o mamach ? :( Ja dla swojego dziecka też robiłem. :lol:
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Postautor: Bluszczykja » sob sty 13, 2007 8:11 pm

No właśnie Gosiek jak można zapomnieć o tatusiach ? oj nieładnie :)

No to jutro o 17 (jak już wspominano) w M-GOKu ruszamy :P Mam nadzieję, że się zobaczymy tam wszyscy :D No to do jutra :D

wolontariuszka :wink:
" .. wszystko jest kwestią odpowiedniego spojrzenia .. "
Awatar użytkownika
Bluszczykja
sierżant
sierżant

Postautor: Gosiek » sob sty 13, 2007 8:54 pm

przepraszam miras, jezeli Cie to tak dotknelo... :( No to w takim razie...mamusie i tatusiowie dzieci staneli na wysokosci zadania:D moze byc??:) jeszcze raz przepraszam...:) pozdrawiam wolontariuszy, caly sztab WOSP:P no i oczywiscie :bluszczykje, dzoane i mirasa z przeprosinami:) serdecznie zapraszam na 17 jutro:)
Gosiek
st. chorąży sztabowy
st. chorąży sztabowy

Postautor: miras » sob sty 13, 2007 9:23 pm

Jestem wdzięczny za sprostowanie Twojego postu Gosiek, dzieki :lol: Do jutra !!!
Awatar użytkownika
miras
pułkownik
pułkownik

Następna

Wróć do Ogólne