Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Likwidacja cukrowni a Izbica

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Likwidacja cukrowni a Izbica

Postautor: blazej » pt mar 28, 2008 1:13 pm

Dużo mówi się ostatnio o likwidacji cukrowni w pobliskim Brześciu Kujawskim. Prace mozę stracić blisko 130 osób. Czy decyzja o zamknięciu dotknie też mieszkańcow Izbicy Kujawskiej (pracuje ktoś w cukrowni?)
Izbica Kujawska Online
URL: www.izbica-kujawska.com (dodatkowy: www.izbica-kujawska.pl)
e-mail: kontakt@izbica-kujawska.com

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: Ptasiek » sob mar 29, 2008 7:54 pm

Tracący pracę zawsze są postawieni przed trudnymi z tym związanymi wyborami. Jednak patrząc na straty bardzo dużej liczby rolników, którzy zostali przedstawieni przed faktami dokonanymi serce równie boli. Tak się bowiem składa, że nie jedna a DWIE cukrownie skupujące buraki od plantatorów z naszej gminy zostają zamknięte. Druga to Gosławice. *** decydentów nie polega na samym fakcie zamknięcia. Cóż. Brutalny kapitalizm. Jednak zrobiono to po planowaniu zmianowania na polach. Skutkiem tego rolnicy, których to dotyczy z dnia na dzień zostali wystrychnięci na dudka. Pola przygotowywane pod zasiew buraków są zawsze w najwyższej kulturze. Już kilka miesięcy przed zasiewami planując pola pod cukrowe stosuje się specyficzne zabiegi . To wszystko stanowi koszty zmarnowane przez jakiegoś bęcwała, który nie raczył poinformować na czas rolników.
Kaczyński mówił w moim imieniu. Mord w lasach katyńskich ciąży mi tym, że zamiast polskich elit muszę oglądać mordy siwca, palikota czy szetyny. Gdyby nie tamta zbrodnia najprawdopodobniej nigdy nie opuściliby chlewa.
Smok5
Awatar użytkownika
Ptasiek
generał
generał

Postautor: wxyz » sob mar 29, 2008 10:22 pm

Obrazek

Pracowałem sezonowo w Cukrowni Brześć Kujawski, na tej maszynie.
Tak się złożyło, że to ja sypałem do fabryki ostatnie buraki w kampanii
2007/2008. Wygląda na to, że były to ostatnie buraki w historii tej cukrowni.
Szkoda, miałem nadzieję, że będę jeszcze tam pracował.
Decyzja likwidacji cukrowni jest decyzją polityczną, a nie ekonomiczną.
Cukrownia w Brześciu Kujawskim jest jednym z najbardziej wydajnych
zakładów w całej spółce cukrowej (3 miejsce, po Lublinie i Kluczewie), przy
najmniejszym zatrudnieniu. W ubiegłym roku cukrownia wybudowała nową
oczyszczalnię ścieków - koszt 1 mln 700 tysięcy złotych.
Cukrownia istnieje od 1894 roku, przeżyła dwie wojny światowe, ale rządów
PO (Platformy Oszustów) chyba nie przeżyje. Wiceminister skarbu państwa,
Krzysztof Żuk, niedawny wiceprezydent Lublina, mści się za niedawną
decyzję o likwidacji cukrowni w Lublinie.

Obrazek
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

?

Postautor: reno » ndz mar 30, 2008 12:01 pm

C :( o się dzieje, że wszystko u nas w Polsce trzeba zamykać. Ze dwa lata temu zamknięto cukrownie w Dobrem. Czy u nas nic się już nie opłaca???
Awatar użytkownika
reno
szeregowy
szeregowy

Postautor: blazej » wt kwie 01, 2008 4:16 pm

Dostałem dziś na maila informacje + zdjęcia z Biura Poselskiego Marka Wojtkowskiego (poseł PO) Myślę, że warto wkleić:

30 marca 2008 r. na placu przed Cukrownią w Brześciu Kujawskim zebrał się tłum mieszkańców, pracowników likwidowanego zakładu, związkowców, plantatorów buraka cukrowego. Powód był jeden - telewizja tvn24 nadawała z tego miejsca program na żywo - „Prosto z Polski”. Zebrani pracownicy uwierzyli w moc telewizji, i przy jej pomocy, przed kamerami, próbowali przekonać, głównie Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej o błędnej decyzji w sprawie likwidacji brzeskiej cukrowni. Wśród zebranych był również poseł PO Marek Wojtkowski, który nie bał się ostrych słów kierowanych m.in. w Prezydenta R.P i Premiera. Poseł Wojtkowski cały czas monituje sprawę restrukturyzacji KSC, czego efektem jest zaprzestanie produkcji w Cukrowni Brześć Kujawski. Dziś poseł Wojtkowski razem z pracownikami cukrowni i przedstawicielami plantatorów spotyka się z Prezesem Agencji Rynku Rolnego, Bogdanem Twarowskim.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: de Tox » wt kwie 01, 2008 7:33 pm

A ilu było posłów PiSu i Samoobrony? :lol: :lol: Jakoś nie dojrzałem na zdjęciach. :shock:
Prawdą jest, że strata cukrowni jest dla regionu niepowetowana. Wszak burak cukrowy należy do głównych upraw na Kujawach. Jeśli naprawdę nie kierowano się względami ekonomicznymi, a jakimiś innymi, to jest to karygodna sprawa.
O likwidacji cukrowni mówi się już od długiego czasu, przynajmniej dwa lata to słyszę. Nie sądzę zatem , że to PO i rząd uwzięły się na ten zakład, ale jest to jakaś dziwna strategia firmy Polski Cukier.
de Tox
starszy kapral
starszy kapral

Re: ?

Postautor: wxyz » wt kwie 01, 2008 8:27 pm

reno pisze:Co się dzieje, że wszystko u nas w Polsce trzeba zamykać. Ze dwa lata temu zamknięto cukrownie w Dobrem. Czy u nas nic się już nie opłaca???

To nie jest tak, że się nie opłaca, to Unia Europejska ogranicza produkcję
cukru w Polsce. Dlaczego? Jeżeli zamyka się cukrownię w Niemczech, to
zostawia się ją w takim stanie, żeby można było szybko ponownie uruchomić
produkcję. A w Polsce złomuje się maszyny, a budynki zrównuje się z ziemią,
(nawet jeżeli są to zabytki np. cukrownia w Żninie), tak aby już nigdy nie
można było uruchomić produkcji. A kiedy już pozamykamy polskie cukrownie,
będziemy importować cukier z... Niemiec właśnie. Taka jest ekonomia w Unii
Europejskiej. Unijnych działaczy kłuje w oczy ten emblemat:

Obrazek
a szczególnie słowo "Polski".
Do pełni "szczęścia" brakowało nam tylko traktatu lizbońskiego!
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: blazej » ndz kwie 06, 2008 10:05 am

Sprawa cukrowni jeszcze nie ucichła, a tu włocławski Drumet ogłosił (prawdopodobnie) upadłość...Kilkaset osób na bruk...
Izbica Kujawska Online

Obrazek
Awatar użytkownika
blazej
Administrator
Administrator

Postautor: wxyz » sob kwie 19, 2008 7:45 pm

Los cukrowni w Brześciu Kujawskim jest już przesądzony:
Cukrownicy przegrali walkę o "Brześć"
(Źródło: www.pomorska.pl)
Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej nie zmienił wczoraj zdania - zakład w Brześciu Kujawskim zostanie zlikwidowany.
Fabryka w Brześciu Kujawski daje pracę 153 osobom, dotąd kupowała buraki cukrowe od ponad 2 tys. plantatorów. KSC za jej zlikwidowanie dostanie z Unii Europejskiej około 159 mln zł. Aż 112 mln zł będzie jednak musiała przeznaczyć na odprawy dla pracowników, odszkodowania dla rolników, wyburzenie budynków i zdemontowanie urządzeń. Całkowity demontaż cukrowni musi nastąpić do końca 2010 roku.
Jego załoga zapowiada teraz, że powalczy o jak najwyższe odprawy.
- Nie ma dla nas miejsca na cukrowej mapie Polski - mówią załamani pracownicy "Brześcia". - Wczoraj w Warszawie po raz pierwszy, prosto w oczy powiedziano nam, żebyśmy przestali się łudzić. Już nigdy nie będziemy mogli produkować cukru.
Tomasz Olenderek, członek zarządu KSC potwierdza "Pomorskiej": - Faktycznie, wniosek o odszkodowanie za likwidację cukrowni w Brześciu Kujawskim nie zostanie przez nas wycofany.

Cytat pochodzi ze strony: http://www.brzesckujawski.republika.pl/
ObrazekObrazek
wxyz
plutonowy
plutonowy

Postautor: Jaszar » wt kwie 22, 2008 7:09 pm

Odnośnie tematu powyżej :

http://www.polski-cukier.pl/index.php?s ... wiecej=517

http://www.polski-cukier.pl/index.php?s ... wiecej=529

http://www.polski-cukier.pl/index.php?s ... wiecej=540

Zastanawiające jest stwierdzenie :

Działania restrukturyzacyjne objęły 3,8 tys. plantatorów, którzy dobrowolnie zrzekli się prawa do uprawy surowca.

A przy okazji, pełno w naszych sklepach jest cukru Srebrna Łyżeczka ....
Marka Srebrna Łyżeczka należy do BSO Polska Sp. z o.o. , która jest częścią firmy British Sugar i koncernu ABF ( Associated British Food )
Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Postautor: Jaszar » pt maja 02, 2008 12:15 pm

Zawsze byłem , zawsze będę , jestem po wsze czasy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaszar
porucznik
porucznik

Wróć do Ogólne