Po ponad 16 latach istnienia z dniem 27.12.2019 roku Forum Izbica zostało zamknięte. Od dziś nie ma już możliwości tworzenia, edytowania oraz usuwania istniejących tematów i postów. Rejestracja nowych użytkowników została zablokowana.

Nadal możliwe jest przeglądanie forum, postanowiłem pozostawić wszystkie wpisy, gdyż szanuje czas użytkowników, poświęcony przy ich tworzeniu.

Uzasadnienie: Ponad cztery lata temu (27.11.2015 roku) nastąpiło ujednolicenie profilu strony Izbica Kujawska Online.
Od tego czasu publikowane są na niej treści związane wyłącznie z historią, kulturą i turystyką naszego miasta i gminy. Treści publikowane przez użytkowników na forum często nawiązywały do spraw związanych z lokalną polityką, konfliktami, interesami, co kłóci się z ideą istnienia serwisu. Dodatkowo dynamiczny rozwój mediów społecznościowych spowodował spadek zainteresowania forum, a liczba wpisów w ostatnim czasie znacząco się zmniejszała. Nie widzę sensu, by forum nadal pozostawało aktywne. Mam nadzieję, że decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem.

BŁAŻEJ NOWICKI
Administrator Izbica Kujawska Online

Dlaczego w kulturze izbickiej panuje zastoj?

Wypowiadajcie się na temat wszystkiego co się dzieje w naszym miasteczku i okolicach !

Moderator: blazej

Dlaczego w kulturze izbickiej panuje zastoj?

Postautor: kujawiaczek ci ja » pt wrz 14, 2007 11:56 am

Proponuje rozpoczecie dyskusji na temat stanu kultury w Izbicy Kuj.Czy samorzad spelnia swoja role w tej dziedzinie?Czy dom kultury potrafi wspolpracowac ze srodowiskiem?Jak powinna wygladac kultura wiejska?To tylko kilka tematow ktore mi sie nasunely,bo nie ukrywam ze sam jestem zbulwersowany tym co sie dzieje.Jakby nikomu na tym w tej gminie nie zalezalo.Jesli sie myle i jest tak dobrze-poprawcie mnie.
kujawiaczek ci ja
szeregowy
szeregowy

Postautor: Sensor » pt wrz 14, 2007 8:45 pm

Twierdzę, że nie ma rzeczy "NIEDOZAŁATWIENIA" przy dobrej woli i niewielkiej choćby inicjatywie .Wszystko zależy od ludzi. Można tkwić w miejscu a można przenosić góry. Cechą dobrego przywódcy nie jest pracowitość, czy despotyzm, a umiejętność zachęcenia innych do działania. Tak sądzę. Inicjatywa w narodzie jest - pokazały to działania szkół podczas WOŚP, należy to rozwijać. Dom Kultury - z tego, co wiem został praktycznie pozbawiony sensownego wsparcia finansowego. Nie próbuję tu usprawiedliwiać Adama Myrty - on jest pomimo krytyki bardzo społecznie myślacym człowiekiem. Może nie kreatywnym menadżerem, ale oddanym sprawie Wietrzychowic człowiekiem. Ktoś powie, że nie mamy tylko tych grobowców, ale czy tak myślą np. w Kairze? Tam to główna atrakcja i chyba A.M. też mysli podobnie.
A co do inicjatywy innych ludzi - cóż - tak nas uczą "elity"-za darmo nic. Poza tym trzeba za coś żyć i trzeba zarabiać (pisałem już o tym). Nie znajdzie się nikt, kto będzie dziś prowadził cokolwiek za darmo - takie czasy. Natomiast zadaniem radnych i burmistrza jest wspieranie takich ludzi. Oprócz chleba potrzebne są jeszcze igrzyska. To prawda stara jak świat. I nie koniecznie muszą je urządzać ludzie spoza Izbicy.
Droga długa jest, nie wiadomo, czy ma kres...
Awatar użytkownika
Sensor
porucznik
porucznik

Postautor: aro » pt wrz 14, 2007 9:41 pm

Środki finansowe Kujawiaczku są największym "mobilizatorem" do działań Kulturalno - Oświatowych. Jak wspomniał Sensor (może nie dosłownie tak) za darmo w Polsce i chyba na świecie nikt pracować nie będzie.
Wolontariaty są raczej tylko w dziedzinie pomocy chorym na chwilę obecną na czasie.

I dlatego planujemy wspólnie z grupą ludzi z poprzedniego roku wspólnie stworzyć następną Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy w Izbicy Kujawskiej.

Każdy może się przyłączyć i pomóc. Jeśli ktoś ma pomysł, zna artystę, piosenkarza, zespół nie koniecznie muzyczny.....ZAPRASZAMY

I proszę mi wierzyć, że Dom Kultury nie dostał żadnych środków na ten cel za wyjątkiem autobusu , który przywiózł orkiestrę z Topólki ( za co jesteśmy wdzięczni), a zrobił (MGOK) bardzo wiele.
Awatar użytkownika
aro
starszy chorąży
starszy chorąży

Wróć do Ogólne