Wbrew pozorom to nie takie proste. Musimy uzbroić się w cierpliwość i... NIE KLIKAĆ broń Boże na strony spamowe. Zdaje mi się, że jest tak, iż to dzięki takiemu przypadkowemu mniej lub bardziej kliknięciu na jakąś taką stronkę spamową podkleja się z pozoru niegroźny programik do naszego systemu, który umożliwia wpisywanie się spambotów na stronę w momencie, gdy jesteśmy zalogowani . Chodzi o takie pliki wyglądające jak kodeki do otwierania filmów.
Mam nadzieję, że nasilenie tych ataków spamowych przyśpieszy decyzję Błażeja o wprowadzeniu dodatkowych zabezpieczeń w postaci wspomnianych przez Krespina kodów. Błażeju drogi: nie ma wyjścia zakładaj nam ten kaganiec

.
Antywirusy antywirusami, ale ja zalecam wszystkim użytkownikom regularne czyszczenie w swoich komputerach folderu Cookis i "internet files", oraz tempu. Ja - po raz kolejny to piszę - używam tylko opery. ona uniemożliwia sama z siebie nadpisywanie w systemie wszelkich trojanów o których wspomniałem wcześniej. Dodatkową jej zaletą jest bardzo łatwe jej czyszczenie ze wszystkich śmieci: (Narzędzia >Wyczyść historię przeglądania > Usuń > i gotowe).